SRBI SA SEVERA U VIDOVDANSKOJ DEKLARACIJI: Ukoliko se zulum nastavi, bićemo prinuđeni da odgovorimo!
Foto: Kurir

veliki vidovdanski skupovi kosovskih srba, došlo ih na hiljade

SRBI SA SEVERA U VIDOVDANSKOJ DEKLARACIJI: Ukoliko se zulum nastavi, bićemo prinuđeni da odgovorimo!

SRBI NA KIM -

U Deklaraciji od 5 tačaka, koja je pročitana na oba skupa, i u Severnoj Mitrovici i u Gračanici, Srbi uoči Vidovdana poručuju: Odgovorićemo svima koji nam žele zlo, ujedinjeni branimo svoje domove!

Oko deset hiljada Srba iz srpskih sredina južno od Ibra okupilo se danas u Gračanici na velikom Vidovdanskom skupu. Istovremeno održava se skup i u Severnoj Mitrovici i na oba će biti proglašena Vidovdanska deklaracija srpskog naroda.

1 / 16 Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

12.38 - Na kraju današnjeg velikog Vidovdanskog skupa Srba koji je održan u Severnoj Mitrovici na Trgu braće Milić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović pročitao je Vidovdansku deklaraciju u kojoj se navodi da Srbi sa severa Kosova poručuju da će, ukoliko se nad njima nastavi zulum, biti prinuđeni da odgovore svima onima koji im žele zlo i koji sanjaju rat umesto mira.

Milović je dodao da Srbi sa severa poručuju da će biti ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na prostoru Kosova i u odbrani svojih domova i porodica.

Tekst Vidovdanske deklaracije

koju je Milović pročitao na skupu, prenosimo u celosti:

"Mi, Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije, o Vidovdanu 2023. godine, iz obaveze prema slavnim precima, njihovim žrtvama i podvizima, a iz odgovornosti prema našoj deci i budućim naraštajima, svekolikom Srpstvu i čitavoj međunarodnoj zajednici, poručujemo:

1 / 6 Foto: Kurir

1. Više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, mi Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića suočeni smo sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne možemo nazvati drugačije nego fašističkim. Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo!

2. Naš stradalni narod veru u bolje sutra utkao je u Zajednicu srpskih opština koju nam je garandovala i međunarodna zajednica. Deset godina čekamo na svoje pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže - hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti.

3. Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis. U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška.

Vidovdanski skup, Vidovdanska deklaracija, Severna Mitrovica
foto: Kurir

4. Srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo je opredeljen za mir. Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svezu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati. Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu naša zemlja. Spremni smo da podnesemo i najveće žrtve, kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak.

01:13

Vidovdanski skup u Severnoj Mitrovici

5. Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica."

Jevtić: Nećemo odustati da živimo ovde, nemamo problem sa albanskim narodom već sa Kurtijem

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić poručio je okupljenim građanima danas u Gračanici na Vidovdanskom skupu da Srbi nemaju problema sa albanskim narodom, već sa režimom u Prištini i Aljbinom Kurtijem, i pozvao je međunarodnu zajednicu da čuje srpski narod.

"Mi ovde danas kao i unazad, od kada je Kurti stupio na vlast, mirnim protestom pozivamo međunarodnu zajednicu da nas čuje, pozivamo i danas da shvati, jer kako dani prolaze teror aktuelnog režima biva sve veći. Ono što se dešava je politika Kurtija - da Srbi nestanu sa ovih prostora, ali ovim skupom šaljemo poruku, da bez obzira na sve izazove nećemo odustati da živimo na ovim prostorima. Želim da poručim da nemamo problem sa albanskim narodom, mi imamo problem sa Kurtijem i njegovim režimom u Prištini. Naše jedinstvo je naša najveća snaga", poručio je Jevtić.

Jevtić je okupljenima na skupu pročitao Vidovdansku deklaraciju koja je pročitana i na Vidovdanskom skupu u Severnoj Mitrovici. Tekst koji je pročitao Jevtić razlikuje se od onog pročitanog u Severnoj Mitrovici samo u tome što se kaže "Mi Srbi i Srpkinje sa Kosova i Metohije", a ne "Mi, Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije".

Vidovdanski skup, Vidovdanska deklaracija, Severna Mitrovica
foto: Kurir

Poruke Srba u Severnoj Mitrovici

Na Vidovdanskom skupu srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici okupljeni građani nosili su poruke:

Nema povlačenja, nema predaje!

Кurti, ne damo ti SEVER!

Oslobodite nam uhapšenu braću

Dosta nam je čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština!

Na Vidovdan sve se vidi, EU nek se stidi!

Кucnuo je čas, ZSO za sve nas!

Кurti, ovo je zemlja Srbinova

Srbija je naša mati, Кosovo vam neće dati!

Svaka nas rana naše braće boli!

Nećemo u Кurtijeve lance!

12.15 - "Dobri moj stradalni narode srpski... Namera je Prištine da polovina Srba bude uhapšena, a druga polovina proterana." Prisutnima se obratila profesorka na Mašinskom fakultetu Tanja Vujović koja je rekla da će se njen "krik i vapaj čuti do neba".

"Dobri moj stradalni narode srpski. Teško mi je uoči stradalnog Vidovdana da govorim pred vama. Krik i vapaj moj čuće se do neba. Pripadnici Rosu demonstriraju silu i seju strah, zabranjuju ulaz kamionima, ne daju ulaz u zgradu opštine. Najvise boli neosnovano hapšenje naše braće, muževa i prijatelja. Njihova krivica je ljubav prema otadžbini. Bole nas Lune, Dušan, i svi ostali", rekla je Vujović.

00:58

Potresan govor sestre Dušana Obrenovića

Ona je dodala da je namera Prištine da polovina Srba bude uhapšena, a druga polovina proterana.

"Dok gledam kako ih hapse, u meni se budi neverica da međunarodna zajednica to dopušta. A onda strah naše omladine, onda i ponos što sam deo tog hrabrog i trpeljivog naroda. U srcima treba da čuvamo veru i ko smo i šta predstavljamo na ovom prostoru, božija promisao za moj narod da će moj narod da se složi i umnoži, dosta nam je stradanja, želimo da ovo ludilo što pre prestane i da ostanemo na svojim ognjištima. Hajde da se u ovom teškim vremenima pretvorimo u sveću i molimo za spas roda na svetoj srpskoj zemlji", dodala je Vujović.

12.12 - Gračanica: Oko deset hiljada Srba na Vidovdanskom skupu. Okupljeni u Gračanici nose transparente sa porukama: „Pomoravlje veruje samo predsedniku Vučiću“, „Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica“, „Pravda za sve uhapšene Srbe“, „Pravda za Zlatana Arsića iz Ajnovca“... Prva se na skupu obratila direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević.

Kosovo, Severna Mitrovica
foto: Printscreen Kosovo Online

12.11 - Počeo Vidovdanski skup Srba u Severnoj Mitrovici. U Severnoj Mitrovici na Trgu braće Milić počeo je veliki Vidovdanski skup Srba sa severa Kosova, na kome će biti doneta "Vidovdanska deklaracija".

Okupljeni nose parole "Dosta čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština", "Nema povlačenja, nema predaje", "Oslobodite nam uhapšenu braću", sa imenima uhapšenih.

Kosovo, Severna Mitrovica
foto: Printscreen Kosovo Online

Srbi sa severa Kosova već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nezadovoljni zbog prisustva specijalaca Kosovske policije u opštinskim zgradama i dovođenjam nelegitimnih Albanskih gradonačelnika, kao i zbog hapšenja svojih sunarodnika, nakon mirnog protesta. Istovremeno Srbi koji žive južno od Ibra okupiće se na velikom Vidovdanskom skupu u Gračanici. Glavna ulica u Gračanici zatvorena je za saobraćaj, a vozila se usmeravaju u sporedne ulice.

Podsetimo, Srbi iz opština na severu Kosova i srpskih sredina južno od Ibra danas organizuju velike vidovdanske skupove na kojima će doneti Vidovdansku deklaraciju srpskog naroda.

Vidovdanski skup Srba na severu Kosova biće održan na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici tačno u podne.

Vidovdanski skup, Severna Mitrovica, Kosovo
foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

Istovremeno će se i Srbi iz srpskih sredina južno od Ibra okupiti na skupu u Gračanici.

Na velikim Vidovdanskim skupovima u Severnoj Mitrovici i Gračanici biće pročitana Vidovdanska deklaracija srpskog naroda, a Srbi će još jednom poslati svoje jasne poruke.

Srbi sa severa već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nezadovoljni okupiranjem opštinskih objekata od strane specijanih jedinica Kosovske policije i dovođenjam Albanskih gradonačelnika.

Takođe, u proteklom periodu u Severnoj Mitrovici su organizovani skupovi podrške uhapšenim Srbima, kao i u Gračanici i Ranilugu.

Policija Kosova: Glavni put u Gračnici biće zatvoren od 11.30 zbog protesta

Kosovska policija saopštila je da će zbog protesta koji je za danas najavljen u Gračanici u 11.30, preusmeravati vozila koja saobraćaju iz pravca Prištine ka Gnjilanu i obrnuto, pošto glavni put u Gračanici do kraja protesta neće biti prohodan za saobraćaj.

"Kako bismo što lakše izašli na kraj sa okolnostima u drumskom saobraćaju, molimo za pomoć i razumevanje svih učesnika u saobraćaju i da dok traje protest koriste alternativne puteve", navode iz tamošnje policije.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track