VELIKI NARODNI PROTEST SRBA: Ukida nam se parče hleba, život! To je katanac na srpske škole! Nije lako danas biti Srbin (VIDEO)
Foto: Kurir

severna mitrovica: "Danas smo ovde jer nas je muka okupila"

VELIKI NARODNI PROTEST SRBA: Ukida nam se parče hleba, život! To je katanac na srpske škole! Nije lako danas biti Srbin (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Srbi sa Kosova održali su danas u podne u Severnoj Mitrovici veliki protestni opštenarodni skup kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima.

1 / 30 Foto: Kurir

- Danas smo ovde zajedno jer nas je ponovo muka okupila, veliko zlo koje se nad nama nadvilo,da dignemo glas protiv nepravde protiv pokušaja Prištine da nam uzmu naš dinar s mukom stečen i zarađen, rečeno je na protestu posle čega se u ime penzionera, koji su čitav život radili i sticali da dočekaju mirnu starost, obratila Dušanka Đorović.

Severna Mitrovica
foto: screenshot Video Plus

- Ovde smo podigli svoju decu, svoje porodice, a Bogu hvala dočekali smo i unuke, ova odluka znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život - rekla je ona dodavši da im se onemogućava nabavka srpske hrane a da u apotekama nema lekova.

00:08

Veliki narodni protest Srba u Severnoj Mitrovici

- Laž je velika laž da možemo otvarati račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije, to je laž, oni ne priznaju naš PIO - dodala je i naglasila da umesto sad da se igraju sa svojim unucima moraju na ulici da ostvaruju svoja prava. Kome smo mi krivi, nećemo ništa tuđe nego samo ono što smo časno zaradili...

Srbi s Kosmeta podsećaju i da je prvi dinar iskovan upravo na Kosmetu pre osam vekova.

1 / 30 Foto: Kurir

Profesorka Ekonomskog fakulteta Dragana Milenković rekla je da ova odluka direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na KiM i pita se kako će roditelji da kupe hranu svojoj deci i da ih iškoluju i plate školarine svojoj deci studentima.

Kosovska Mitrovica, Severna Mitrovica
foto: screeenshot Pink tv

Vesna Martinović, direktorka OŠ, strahuje kako će deci da plati i nabavi knjige i pribor za školu pa podseća kao prosvetni radnik i roditelj da je odluka o ukidanju mnogo više, katanac na sve srpske škole. Ona apeluje na Evropu da urazumi Prištinu i utiče na njene sulude odluke.

Severna Mitrovica
foto: screenshot Video Plus

- Nisam političar i ovo nije politički govor već vapaj jedne majke - kaže direktorka.

Svetlana Stević, upravnica narodnih kuhinja, danonoćno se stara o najugroženijima.

Kosovska Mitrovica, Severna Mitrovica
foto: screeenshot Pink tv

- Pomaže Bog, braćo i sestre, danas šaljemo poruku celom svetu da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji. Nije lako danas biti Srbin, naročito ovde gde smo mi - kaže ona dodajući da nismo bez korena i istorije a da svetinje govore umesto nas jer potvrđuju naš vekovni identitet na KiM. - Ljudi traže pravo na život i koru hleba - dodaje ona i pita kako ćemo dalje kad ni hleb naš nasušni ne možemo da kupimo, čime ćemo našu decu da hranimo.

Severna Mitrovica
foto: screenshot Video Plus

Dr Dragiša Milović pozdravio je sve okupljene dodajući da su medicinari došli da podrže ovaj veličanstveni skup.

- Ova odluka direktno je uperena prema našem srpskom narodu i ima za cilj da ukine srpske institucije na KiM a uperena je i prema delu Albanaca koji primaju penzije u dinarima - kaže doktor naglašavajući da su Srbi građani drugog reda na KiM i pita se kako ćemo da kupimo lekove i hranu za pacijente a u KBC se leče i Srbi i Goranci i Albanci i Bošnjaci...

00:08

Srbi s Kosova i Metohije okupili su se danas u Severnoj Mitrovici

- Nemaju pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar a ima Srbija pravo da finansira svoje građane - dodaje on podsećajući da je Srbima zabranjena vakcinacija, da je bilo više od 400 zaustavljanja i pretresanja saniteta.

Predsednik Udruženja penzionera, koje je najavilo održavanje velikog opštenarodnog skupa, Vesko Stojković, rekao je da je to prilika da se ukaže na arogantno ponašanje vlasti u Prištini.

Kosovo, Severna Mitrovica, KiM, protest, protest Srba
foto: Kurir

"Treba uputiti poruku svetskoj javnosti da nema opstanka i ostanka Srba na KiM ako se to sprovede do kraja. Opstanak vezujem da je to neka politička opcija ali ostanak je upravo vezan za primanja,za ekonomiju, za osnovne životne uslove da se ostane”, rekao je Stojković za Dnevnik RTS.

Kako je dodao, odluka Prištine da zabrani dinar pogađa najviše penzionere.

Srpska lista podržala je najavljeni mirni protest građana u Severnoj Mitrovici, i pozvala je sve građane sa Kosova da uzmu učešće u tom, kako su naveli, demokratskom protestu.

Skup će biti održan u 12 časova u blizini Trga Braće Milić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:47

Protest u Zvečanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja