JAGODINA: Nezaposlenim trudnicama i porodiljama 12.000 mesečno, bebama 200 evra
Foto: I

Iz budžeta

JAGODINA: Nezaposlenim trudnicama i porodiljama 12.000 mesečno, bebama 200 evra

Srbija -
Trudnice treba da imaju prebivalište na teritoriji Jagodine najmanje dve godine pre početka trudnoće ili porođaja

JAGODINA - Gradsko veće Skupštine grada Jagodine predložilo je da se nezaposlenim trudnicama i porodiljama, koje imaju prebivalište na teritoriji Jagodine, isplaćuje mesečna pomoć iz budžeta od 12.000 dinara.

Svakom novorođenom detetu, kada se rodi, grad će dati po 200 evra u dinarskoj protivvrednosti. U obrazloženju odluke, koju je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović se navodi da je razlog "namera lokalne samouprave da pruži socijalnu zaštitu materijalno ugrozenim porodicama, a u cilju povećanja nataliteta".Prava iz ove odluke trudnice ostvaruju "do termina porođaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta".

O ovoj odluci odnosno predlogu Gradskog veća, raspravljaće odbornici Skupštine grada 20. decembra. Odluka stupa na snagu 1. januara i traje do 31. decembra 2014. godine.

Sredstava su obezbeđena u budžetu Skupštine grada za narednu godinu, stoji u odluci. Jagodina je, na na inicijativu Dragana Markovića - Palme, ovaj vidi pomoći trudnicama, uvela početkom 2009. godine, i tada je iznosio 10.000 dinara, a od 2011.godine isplaćuje se po 12.000 dinara.

Pravo na ovu pomoć ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje, ako je "trudnoća konstatovana, od strane nadležne državne ustanove Dom zdravlja ili Opšta bolnica u Jagodini, posle trećeg meseca trudnoće ili da da se porodilja porodila u ovoj godini.

Trudnice koje pretenduju na ovu pomoć, "treba da imaju prebivalište na teritoriji Jagodine najmanje dve godine pre početka trudnoće ili porođaja, i da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, najmanje godinu dana od podnošenja zahteva za pomoć, navodi se u odluci.Gradsko veće je donelo odluku i o finansijskoj pomoći "porodici za pogrebne troškove" u slučaju smrti člana porodice, "čije je prebivalište bilo na teritoriji Jagodine najmanje dve godine do trenutka smrt". Pomoć iznosi 200 evra u dinarskoj protivvrednosti. U Jagodini, prema evidenciji Matične službe grada, se godišnje rodi oko 1.000 beba a približno toliko stanovnika i umre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track