KRALJEVO: Protest 200 radnika fabrike vagona u gradskoj skupštini
Foto: Printscreen RTS

Duguju im 16 plata

KRALJEVO: Protest 200 radnika fabrike vagona u gradskoj skupštini

Srbija -
Prema najavama predsednika Samostalnog sindikata Momčila Vilotijevića i ostalih radnika, protest će trajati sve dok im ne bude zakazan sastanak sa ministrom privrede i dok im ne budu isplaćene bar neke od zaostalih zarada

KRALJEVO - Više od 200 radnika Fabrike vagona ušlo je jutros u zgradu gradske skupštine u znak protesta što, kako su naveli, nadležni mesecima ne reaguju na loše stanje u preduzeću u kome se zaposlenima u proseku duguje 16 plata.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u Fabrici vagona Momčila Vilotijevića, radnici su poslednju platu dobili u maju prošle godine, a iako su u štrajku već sedam meseci, nijedan od zahteva koje su na početku štrajka postavili kao uslov za vraćanje na posao, nije ispunjen.

"Sindikati su saglasni u zahtevima da se radnicima isplate plate u visini minimalca, povežu tri godine staža i overe zdravstvene knjižice", rekao je Vilotijević.

Ovo je poslednji alarm državnim organima da što hitnije reše problem ovog preduzeća, kako ovaj protest ne bi prerastao u nekontrolisani, upozorio je Vilotijević.

Na protestu se čulo da nije krivica radnika, već menadžmenta to što je fabrika zadužena blizu 35 miliona evra.

Radnici Fabrike vagona smatraju da država već ima model rešavanja statusa preduzeća koja su u slučnoj situaciji u drugim gradovima i da sada treba da ga i u Kraljevu primeni.Radnici Fabrike vagona su, od početka štrajka u junu prošle godine, u dva navrata organizovali protestne šetnje i jednočasovne proteste ispred zgrade gradske skupštine, 3. oktobra i 5. decembra.

Prema najavama predsednika Samostalnog sindikata i ostalih radnika, protest će trajati sve dok im ne bude zakazan sastanak sa ministrom privrede i dok im ne budu isplaćene bar neke od zaostalih zarada.

Fabrika vagona trenutno ima oko 780 zaposlenih, od čega su svega trećina proizvodni radnici.

http://www.youtube.com/watch?v=UhMNirhoKQ8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track