SELO SA DVA STANOVNIKA: Stigla hrana za Milenku (63) i njenog sina Nebojšu (32)
Foto: KURIR

Kuršumlija

SELO SA DVA STANOVNIKA: Stigla hrana za Milenku (63) i njenog sina Nebojšu (32)

Srbija -
Milenka kaže da ona i njen sin nisu bili u Kuršumliji, koja im je najbliži veći grad, skoro 30 godina, da nemaju lične karte ni zdravstvene knjižice, a kod lekara nikada nisu ni bili: "Živimo teško do miloga Boga. Doneli su nam danas sve što nam je nedostajalo, biće nam to da bezbrižno i siti prezimimo zimu. Puno mi je srce"

BEOGRAD - Porodica Tanasković iz sela Seoce na Kopaoniku, koje se nalazi na veoma nepristupačnom terenu, dobila je pomoć od predstavnika opštine Kuršumlija, jer su ostali bez osnovnih uslova za život.

Milenki (63) i njenom sinu Nebojši (32), koji su ostali bez hrane, prvi put je neko pomogao, a pomoć je stigla traktorom, nakon nekoliko sati probijanja kroz planinska bespuća. U tom planinskom selu, koje je od grada udaljeno oko 50 kilometra, danas je ostalo samo njih dvoje, iako je nekada bilo više stotina stanovnika.

Porodica Tanasković živi potpuno usamljeno u siromaštvu i gotovo da niko nije ni znao da žive u oronuloj kući u šumi, kako kažu, "daleko od civilizacije". Nebojša je rekao da su zimu dočekali bez zaliha hrane, a osnovni obrok im je bio krompir. Dodao je da im je juče prvi put stigla pomoć, a da im ranije niko nije izašao u susret.

"Kad sam video da ovoliko ljudi ide uz brdo, ka mojoj kući, ja sam zaplakao. Do sad niko živ ovde nije dolazio. Dobio sam brašno, so šećer, ulje, konzerve hrane i sve druge namirnice. Krevete, nameštaj za kuću, posteljinu i garderobu. Ništa od toga nismo imali, niti bih ja to mogao da kupim, mi smo beda i sirotinja", kazao je Nebojša.

Njegova majka Milenka kazala je da ona i njen sin nisu bili u Kuršumliji, koja im je najbliži veći grad, skoro 30 godina, da nemaju lične karte ni zdravstvene knjižice, a kod lekara nikada nisu ni bili. "Živimo tesko do miloga Boga. Doneli su nam danas sve što nam je nedostajalo, biće nam to da bezbrižno i siti prezimimo zimu. Puno mi je srce danas", kazala je Milenka.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kazao je da Tanaskovići nisu jedini ovakav slučaj, posebno u zabačenim planinskim selima, koja se nalaze na ivici egzistencije.On je kazao da će opština nastaviti da pomaže ovako ugrožene porodice i najavio pooštravanje kriterijuma za dodelu novca socijalno ugroženima iz opštinskog budžeta, jer je primećeno da su neki lažno prikazivali svoj socijalni status i tražili socijalnu pomoć.

"Nije lako ovde živeti. Tanaskovići su veliki radnici i bore se da opstanu u veoma teškim uslovima. Za ovako ekstremne slučajeve opština će uvek imati novac za pomoć, za razliku od pojedinih slučajeva u samom gradu, koji se lažno predstavljaju", kazao je Vidić.Pomoć siromašnoj porodici Tanasković pružilo je i preduzeće "Planinka", lekari i radnici Doma zdravlja iz Kuršumlije, kao i sindikat medicinskih sestara tog Doma zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track