VUČEVIĆ: Odgovorni da obezbede bezbednost u Novom Sadu, ili da podnesu ostavke
Foto: Nemanja Pančić

Sprečavanje nasilja

VUČEVIĆ: Odgovorni da obezbede bezbednost u Novom Sadu, ili da podnesu ostavke

Srbija -
Imaju moju apsolutnu, i političku podršku da rade, ali neka počnu da rade. Ne interesuju me nikakvi statistički podaci. Tražiću da mi se dostavi izveštaj o slučajevima koji su njaviše potresli javnost u Novom Sadu, šta je po pitanju tih slučajeva urađeno i koliko je počinilaca procesuirano, naveo je gradonačelnik Novog Sada

NOVI SAD - Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je danas odgovorne za bezbednost u gradu da prestanu da se skrivaju iza njega i počnu da rade na stvaranju uslova za povećanje bezbednosti, a ukoliko to ne mogu da učine da podnesu ostavke.

Vučević je izrazio nezadovoljstvo stanjem bezbednosti u gradu, dodajući da je o tome razgovarao i sa načelnikom Policijske uprave Novi Sad Stevanom Krstićem i direktorom policije Miloradom Veljovićem.

"Tražim od ministra unutrašnjih poslova i načelnika PU da preduzemu sve mere za sprečavanje nasilja u gradu, a ukoliko to ne mogu da učine neka podnesu ostavku", rekao je Vučević.

On je dodao da ne beži od lične odgovornosti i da nikada nije izjavio da se ne oseća odgovornim za bezbednost u gradu, precizirajući da je njegova odgovornost objektivna. Vučević je naglasio da od odgovornih, pod kojima podrazumeva sve one kojima je osnovni posao da se bave bezbednošću, traži da počnu da rade i da za to apsolutno imaju njegovu podršku.

"Imaju moju apsolutnu, i političku podršku da rade, ali neka počnu da rade. Ne interesuju me nikakvi statistički podaci. Tražiću da mi se dostavi izveštaj o slučajevima koji su njaviše potresli javnost u Novom Sadu, šta je po pitanju tih slučajeva urađeno i koliko je počinilaca procesuirano", naglasio je on.

Vučević je posebno naglasio loš uticaj određenih političkih stranaka koje, kako je rekao, jedva čekaju da se u Novom Sadu desi neki akt nasilja pa da to prikače gradonačelniku i gradskoj vlasti.On je posebno akcentovao vršnjačko nasilje u osnovnim i srednjim školama i najavio da će razgovarati sa učeničkim parlamentom kako bi čuo njihovo mišljenje o tim problemima.

Prema njegovim rečima, grad je pokrenuo nekoliko akcija po pitanju suzbijanja nasilja u školama, ali da tu nailazi na niz opstrukcija, između ostalog i od strane roditelja. Govoreći o konkretnim incidentima koji su se desili u Novom naselju, Vučević je rekao da neke analize govore da je to najveći deo grada koji nema policijsku stanicu i da je i on je lično inicirao obuku oko 300 policajaca koji bi trebalo da budu angažovani u novoj policijskoj stanici u tom naselju.

"Samo se nadam da će se pogranična policija iseliti iz zgrade u kojoj se trenutno nalazi i da se neki birokrata neće praviti pametan i stvoriti nam problem oko zgrade policijske stanice u Novom naselju, jer se tačno zna ko je njen valsnik. Neka se ne igraju sa tim", upozorio je Vučević.

On se obratio i medijima, zamolivši ih da provere sve informacije pa tek onda da ih objavljuju, jer je u nekoliko navrata, kako je kazao, javnost nepotrebno uznemirena objavljivanjem događaja koji se nisu ni desili. Vučević je naglasio da se često preteruje u izveštajima iz Novog Sada, navodeći primer jučerašnjeg stravičnog zločina koji se desio u nekom drugom gradu u Srbiji, ali da je i pored toga Novi Sad u pojedinim medijima isplivao u prvi plan po pitanju bezbednosti. Načelnik PU Novi Sad Stevan Krstić rekao je Tanjugu da neće da komentariše današsnje Vučevićeve kritike bezbednosti u gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track