CURENJE AMONIJAKA: 5 radnica Neoplante stabilno
Foto: KURIR

Novi Sad

CURENJE AMONIJAKA: 5 radnica Neoplante stabilno

Srbija -
One su zbog mučnine, izazvane tim incidentom, prevezene u ambulantu Hitne pomoći a potom u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde su zadržane na preventivnom bolničkom posmatranju

NOVI SAD - Industrija mesa “Neoplanta” saopštila je danas da je, posle curenja amonijaka u toj fabrici, zdravstveno stanje pet lakše povređenih radnica stabilno.

One su zbog mučnine, izazvane tim incidentom, prevezene u ambulantu Hitne pomoći a potom u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde su zadržane na preventivnom bolničkom posmatranju, navedeno je u saopštenju.

Incident se dogodio u odeljenju u kojem se proizvodi pakuju u kartonske kutije u sredu u podne, kada je došlo do curenja amonijaka koji služi za hlađenje fabrike. Svi prisutni radnici momentalno su evakuisani, u skladu sa redovnim procedurama kompanije, a odmah potom zatvoren je ventil sistema za hlađenje, čime je sprečeno dalje izlivanje a incident rešen, navodi se u saopštenju. U toku noći je još jedna radnica lekarima prijavila tegobe, pa je i ona hospitalizovana.

Predstavnicima uprave kompanije, koji su danas posetili radnice zbrinute u bolnici, saopšteno je da je njihovo zdravstveno stanje stabilno a kako je navedeno, detaljnije informacije biće poznate nakon zvaničnog lekarskog izveštaja.

Incident ni na koji način nije uticao na kvalitet, bezbednost i higijensku ispravnost proizvoda, jer, kako je objašnjeno, u pakeraju, kao završnoj fazi procesa proizvodnje, sadržaj proizvoda nije izložen spoljnim uticajima. To odeljenje će, kako se napominje, nastaviti da funkcioniše. Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici prof. dr Branislav Perin izjavio je medijima da je zdravstveno stanje pet pacijentkinja iz “Neoplante” zadovoljavajuće.

One su primljene sa upalama na sluzokoži i tegobama na respiratornim organima, rekao je onn i napomenuo da svi takvi slučajevi, odnosno osobe koje dođu u kontakt sa amonijakom, budu pod medicinskim posmatranjem do 48 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track