BRDO KLIZI U DRINU: Ugrožen Mali Zvornik!

Katastrofalna situacija u Zapadnoj Srbiji

BRDO KLIZI U DRINU: Ugrožen Mali Zvornik!

Srbija -
U reci je više od 100.000 kubika zemlje i kamena, a klizište je pregradilo trećinu korita, zbog čega mostu preti rušenje, a gradu poplava

MALI ZVORNIK - Samo da se ne desi najgore...Čitavo brdo Kamen u Malom Zvorniku klizi pravo u Drinu! U reci je već više od 100.000 kubika zemlje i kamena, a klizište je pregradilo trećinu korita reke! Dramatičnu situaciju u gradiću u dolini Drine pojačava i činjenica da klizi ogromno prostranstvo od 64 hektara zemlje, a do koje dubine je brdo pokrenuto, koliko stotina hiljada, ili miliona kubika ide ka reci, da li će stati i gde, to više ovde niko ne zna, niti može da prognozira. Prekinut je i put Mali Zvornik - Loznica. U opštini Mali Zvornik kažu da stari pešački most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika, na kome je i granični prelaz, zasad nije ugrožen.

Užas... Put jedva prohodan
Užas... Put jedva prohodan

Najgori scenario- Razradili smo sve moguće scenarije, najgori, za koji ne znamo hoće li se i kada desiti, jeste da celo brdo odjednom sleti u Drinu. U tom slučaju zemlja bi došla do visine mosta, matica reke bila bi usmerena ka Zvorniku, gde bi došlo do plavljenja, a ogroman pritisak zemlje i vode bio bi usmeren pravo na stubove i sam most, koji bi tada, verovatno, bio teško ugrožen.

Bogićević: Trebaju nam flaširana voda i građevinske mašine
Bogićević: Trebaju nam flaširana voda i građevinske mašine

Po tom scenariju, u Malom Zvorniku ne bi bilo velikog plavljenja, ali bi pritisak vode otišao nizvodno, desnom obalom, gde je više desetina stambenih objekata - kaže predsednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević i apeluje da su opštini neophodni flaširana voda, nafta i teške građevinske mašine.Mali Zvornik je sa 5.000 stanovnika četiri dana bio bez telefona, deo grada i bez vode, banke nisu radile zbog prekinutog interneta... Na 64 mesta klizišta ugrožavaju kuće.Kao posle rataDrinska magistrala od Bajine Bašte do Malog Zvornika, kojom smo juče prošli, izgledala je kao posle ratnih razaranja. Na desetinama mesta nad magistralom vise ogromna klizišta, prolazi se samo jednom trakom, put je potkopan... Mašine s puta sklanjaju zemlju koja i dalje klizi. Juče su ovim putem, činilo se, išli samo oni koji moraju.

Heroji - radnici „Telekoma“NA PORODICE POMISLIMO, NA SEBE NEHeroji dana u Malom Zvorniku juče su bili radnici Telekoma Branislav Stajić, Borivoje Virmančević, Slobodan Pavlović i Rade Jelić iz Šapca, koji su na samoj ivici klizišta, sa hiljadama kubika zemlje bukvalno iznad glave prevezivali optički kabl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track