4,5 MILIONA EVRA: EU obnavlja put od Krupnja do Korenite
Foto: Reuters

Posle vodene katastrofe

4,5 MILIONA EVRA: EU obnavlja put od Krupnja do Korenite

Srbija -
Državni put koji vodi od Krupnja ka Loznici značajno je oštećen u majskim poplavama kada su klizišta i bujice narušili donji stroj saobraćajnice i kolovoz

KRUPANJ - Obnova 11,5 kilometara puta između Krupnja i Korenite, koji je oštećen u majskim poplavama, finansiraće se sa 4,5 miliona evra koje je EU bespovratno izdvojila preko Programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.

Građevinski radovi, koji su počeli prošle nedelje, realizovaće se po fazama do juna 2015. godine, a obuhvatiće sanaciju klizišta, obezbeđenje delova obala ka Kostajničkoj reci, rekonstrukciju mostova i propusta, uspostavljanje sistema za drenažu i obnovu kolovoza, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Državni put koji vodi od Krupnja ka Loznici značajno je oštećen u majskim poplavama kada su klizišta i bujice narušili donji stroj saobraćajnice i kolovoz. Projekat koji finansira EU predvidja izradu detaljnog projekta sanacije puta i klizišta, kao i gradjevinske radove, koji će doprineti da se spreči uticaj mogućih poplava i jakih kiša na put u budućnosti.

Projekat sanacije ove saobraćajnice sprovodi JP Putevi Srbije na osnovu ugovora o dodeli bespovratnih sredstava sa UNOPS-om, a iz sredstava EU. Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira se iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogodjene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode UNOPS, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) - u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track