TIODOROVIĆ: U Srbiji raste broj obolelih od malih boginja
Foto: Wikipedia

Morbili

TIODOROVIĆ: U Srbiji raste broj obolelih od malih boginja

Srbija -
Epidemiolog je dodao da su oboleli uglavnom uzrasta između 25 i 40 godina, ali da ima i beba i male dece. Zabrinjava to što se među obolelima nalaze i zdravstveni radnici

NIŠ - Broj obolelih od malih boginja - morbila raste u Srbiji i do sada je obolelo 320 osoba, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović. Tiodorović je kazao da je broj obolelih sigurno veći jer ima i onih koji imaju blagu kliničku sliku, pa se ne javljaju lekaru, ali ima i onih čije će prijave tek stići.

"Ne treba očekivati da će ova epidemija stati tek tako, ona će još trajati, tim pre što smo u Republici Srpskoj imali, ali i dalje imamo, veliku epidemiju sa preko 800 obolelih.

To stanovništvo svakodnevno komunicira sa stanovnicima naše zemlje i tako je i došlo do pojave epidemije, a tako se broj obolelih i povećava", naveo je Tiodorović.

Epidemiolog je dodao da su oboleli uglavnom uzrasta između 25 i 40 godina, ali da ima i beba i male dece. "Zabrinjava to što se među obolelima nalaze i zdravstveni radnici.

Od 46 obolelih od morbila u Nišu, njih sedmoro su zaposleni sa Dečje klinike. Od njih sedmoro, samo troje je vakcinisano", kazao je Tiodorović. Po njegovim rečima, najveći broj obolelih u Srbiji, čak 99 odsto, nije vakcinisano.

"Među obolelima su i lica koja su vakcinisana, ali se radi o licima koja su rođena u periodu između 1971. godine i 1993. godine kada je vakcinacija sprovođena samo sa jednom dozom.

Od 1993. godine daju se dve doze i tek tada se smatra se da je imunitet bolji", rekao je Tiodorović. On je ukazao da nijedna vakcina ne štiti sto odsto, jer zaštita zavisi i od imuniteta osobe, ali je vrlo važno to što nakon vakcinacije klinička slika nije teška, i nije ugrožen život obolele osobe.

Na pitanje da li je za uvođenje obavezne vakcinacije, Tiodorović je odgovorio da je prvenstveno za da to se roditeljima objasni svaka vakcina, da se objasne prednosti primanja vakcine i eventualne reakcije.

"Vakcinacija u 18 evropskih zemalja nije obavezna, ali su to zemlje koje imaju visoko razvijenu zdravstvenu kulturu. Tamo nema potrebe za bilo kakvim obavezivanjem jer ljudi to smatraju dostignućem savremene civilizacije. Mi nemamo u svim delovima naroda taj nivo zdravstvene kulture", naveo je Tiodorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja