ŠTA IM VREDI SREĆA: Novopazarci čekaju na isplatu dobitka 17 godina
Foto: Profimedia

Dug narastao na 1,67 miliona

ŠTA IM VREDI SREĆA: Novopazarci čekaju na isplatu dobitka 17 godina

Srbija -
Početkom septembra 1998. ponudili su nam po 800 maraka, što smo odbili. Međutim, u lutrijskim novinama smo krajem tog meseca saznali da su poništili listu, iako pravila dozvoljavaju da se ona poništi ili menja samo dok igra traje, nikako posle njenog završetka, kaže Miljan Minić

NOVI PAZAR - Novopazarci Miljan Minić, Damir Biševac i Aleksandar Vukićević 17 godina ne mogu da naplate dobitak na kladionici Narodne lutrije Srbije.

- Pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj, 1998. godine, otvorene su prve kladionice u Novom Pazaru, a ova lutrija je izbacila liste sa kvotama za rezultate mečeva i plasmane reprezentacija na Mundijalu. Sva trojica smo odigrali identične tikete, uplativši po deset dinara da će Španija ispasti u grupnoj fazi, a selekcije Paragvaja i Jugoslavije proći u osminu finala, što se i desilo - pričaju ovi Novopazarci.

Na osnovu toga, svaki od njih dobio je po 78.000 dinara, oko 13.000 nemačkih maraka, veliki novac za tadašnje studente. Narodna lutrija Srbije potvrdila je dobitak, ali do uplate nikad nije došlo.

- Prvo su nam početkom septembra 1998. ponudili po 800 maraka, što smo odbili. Međutim, u lutrijskim novinama smo krajem tog meseca saznali da su poništili listu, iako pravila dozvoljavaju da se ona poništi ili menja samo dok igra traje, nikako posle njenog završetka. Istovremeno, optužili su tehničkog direktora Mladena Bukvića da je samostalno sastavio koeficijente - kaže Minić.

Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Odmah nakon toga počinju potragu za pravdom.

- Suđenje je nekoliko puta prekidano, a donošenje presude uslovljavano okončanjem procesa protiv tehničkog direktora koji je 2006. oslobođen krivice. Naš postupak trajao je još šest godina, a u aprilu 2012. nam je tužba odbačena - kaže Minić.

Kako je osnivač ovog preduzeća bila država, pravni zastupnici Novopazaraca su nakon toga predložili mirno rešavanje spora uz isplatu dobitka sa kamatom, na šta nije odgovoreno.

- Usledila je tužba Prvom osnovnom sudu u Beogradu, presudom je usvojen tužbeni zahtev, ali ga je po žalbi Srbije Viši sud u Beogradu ukinuo i vratio na ponovni postupak. Naš zahtev je odbijen, ali smo uložili žalbu i predmet je opet na Višem sudu - kažu u advokatskoj kancelariji “Čukanović”, i dodaju da je osnov međunarodnog prava da država odgovara za obaveze pravnih lica čiji je osnivač.

Društveno preduzeće Narodna lutrija Srbije je 2004. prešlo u društvo s ograničenom odgovornošću koje je kasnije otišlo u stečaj. Iz stečajne mase nisu namireni ni radnici, a kamoli dobitnici igara na sreću. U međuvremenu je Srbija osnovala Državnu lutriju Srbije, prenosi Blic.

Dobitak narastao na 1,67 miliona

Ukoliko Viši sud u Beogradu presudi u korist Novopazaraca, država će svakom od njih morati da isplati po 1.669.110,27 dinara, koliko danas iznosi dobitak sa kamatama.

- Ako Viši sud odbije naš zahtev, obratićemo se Ustavnom sudu Srbije, a potom i Sudu za ljudska prava u Strazburu - najavljuju Novopazarci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track