Saša Mirković: Nemci ulažu u Zaječar
Foto: TV Best

Kompanija "Viktorgrup" otvara fabriku za proizvodnju biorazgradivih kesa

Saša Mirković: Nemci ulažu u Zaječar

Srbija -
U početku će proizvoditi biorazgardive kese, a planirano je da u budućnosti ovde bude zaokružen kompletan proces proizvodnje - od produkcije repromaterijala, do proizvodnje biorazgradivih granulata

ZAJEČAR - Nemačka kompanija "Viktorgrup" otvoriće u Zaječaru fabriku za proizvodnju biorazgradivih kesa, u kojoj će posao dobiti 200 radnika. - Fabrika će rad početi u martu sledeće godine - kazao je Arnd Hajman, izvršni direktor "Viktorgrupe".

Prema njegovim rečima, u početku će proizvoditi biorazgardive kese, a planirano je da u budućnosti ovde bude zaokružen kompletan proces proizvodnje - od produkcije repromaterijala, do proizvodnje biorazgradivih granulata.

Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara, kaže da je danas ogroman uspeh kada se u nekom mestu u Srbiji otvori fabrika, u kojoj na posao može da računa 200 ljudi.

- Naši nemački partneri će u prvoj fazi otvoriti halu površine 5.000 kvadrata u koju će investirati 21 milion evra - otkriva Mirković. - S punim pravom, od Skupštine Srbije očekujemo da ukine porez na biorazgradive kese, jer je reč o ekološkom proizvodu, i to ću pitanje pokrenuti u srpskom parlamentu.

Naš sagovornik naglašava i da su u toku pregovori sa investitorom iz Italije, koji je spreman da u otvaranje fabrike u Zaječaru, u kojoj bi radilo stotinak ljudi, uloži oko 30 miliona evra, ali da će detelje saopšititi tek kada se potpiše ugovor.

- U Zaječaru će tek početi da se slivaju investicije i otvaraju fabrike - ističe Mirković. - Za to smo morali da stvorimo neophodne preduslove. To smo, između ostalog, postigli tako što smo u infrastrukturu uz nesebičnu podršku JP "Putevi Srbije" investirali čak - dve milijarde dinara.

Mirković podseća da je zahvaljujući novom imidžu Zaječar postao grad u koji rado dolaze predstavnici velikih kompanija, ali i brojni ambasadori. Tako je Vladimir Čaušev, ambasador Belorusije u Srbiji, iskazao nameru da se grad na Timoku pobratimi sa nekim gradom iz njegove zemlje.

- Radićemo na bratimljenju grada Zaječara i nekog grada iz Belorusije, jer ćemo na taj način poboljšati kulturni, ekonomski i privredni potencijal - istakao je Ćaušev koji je kao i ambasador Velike Britanije Denis Kif, u Zaječaru boravio kao gost za Dan grada. - Poslednjih nekoliko godina, saradnja Srbije i Belorusije je poboljšana, tako da ćemo sarađivati u budućnosti.

Za Denisa Kifa grad Zaječar je pravi primer saradnje Srbije i Velike Britanije.

- Sa gospodinom Mirkovićem sam razgovarao o kulturnoj saradnji, ali i o problemima sa kojim se zemlje Evrope susreću ovih dana sa migrantima - istakao je ambasador Velike Britanije. - Moja zemlja će nastaviti da podržava Srbiju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, budući da su naši narodi u prijateljskim odnosima još od Prvog svetskog rata.

(TV Best)

Promocija Gitarijade u Britaniji

Mirković je predložio da se brend Zaječara - "Gitarijada", najstarija rok manifestacija u državi - promoviše u Velikoj Britaniji.

- Bila bi to dobra prilika da se najstarija rok manifestacija u Srbiji i brend Zaječara promoviše u Velikoj Britaniji - kaže Mirković. - To bi nam naredne godine, kada se održava 50. "Gitarijada", pomoglo da ovu rok manifestaciju poseti još više turista iz inostranstva.

Dan Grada

Za Dan grada Zaječara, godišnje nagrade su dobili Nemanja Madić, student fizike na Univerzitetu u Beogradu, koji je postigao zapažene rezultate na Olimpijadi u Kazahstanu, i Dejan Trifunović, nastavnik u OŠ "Desanka Maksimović", za rezultate na državnom i evropskom prvenstvu iz oblasti saobraćaja. Uz njih, laureati su i zaječarska Pivara, Privredno društvo "Ogrev" i Odeljenje invazivne kardiologije ZC Zaječar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track