OTVORENA DEONICA NA KORIDORU 10 Vučić: Put je perfektan, izgleda kao pista!
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Svečanost na potezu Vladičin Han - Donji Neradovac kod petlje Vranje

OTVORENA DEONICA NA KORIDORU 10 Vučić: Put je perfektan, izgleda kao pista!

Srbija -
VRANJE- Na otvaranju deonice autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je dolazeći na otvaranje prošao kontrolu, da mu ništa ne nedostaje i primetio da taj deo puta izgleda kao pista.
1 / 14 Foto: Tanjug Sava Radovanović

"Sada smo došli tim autoputem, i kao pista izgleda. Šta mislite da mu nedostaje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će biti još radova na toj deonici. Naveo je da je kontrolu projekta radila firma Luj Beržer (Louis Berger Group) , te da je taj nadzor jako dobar.

"Oni kažu da je ovaj put perfektan. A šta se vama ne sviđa ili pitate čisto da se nešto pita", obratio se premijer novinarki koja je postavila pitanje. Upitan da li će biti postavljene naplatne rampe i kako će to biti rešeno, premijer je rekao da će biti napravljen zatvoren sistem poput onog na deonici Beograd-Vrbas, a da će vozači putarinu da plaćaju manje, jer će plaćati samo dokle se voze, a ne celu deonicu.

"Do marta 2017. autoputem od severa do juga Srbije"

Vučić je izjavio danas da će građani Srbije najkasnije do marta 2017. godine moći autoputem da putuju od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada. "Od Horgoša do Preševa, od Horgoša do Dimitrovgrada moći ćete svuda da idete autoputem najkasnije do marta 2017. a pokušaćemo da to bude do kraja sledeće godine", rekao je Vučić na otvaranju deonice autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10 kod Vranja u dužini od 26,3 kilometara.

Vučić je rekao da je danas veliki dan ne samo za građane u Pčinjkom okrugu već i u celoj Srbiji, budući da se prvi put posle mnogo godina otvara deonica autoputa duga 26,3 kilometra, koja je koštala 74 miliona evra. On je istakao da će jug Srbije biti povezan sa celom Srbijom. Vučić je zahvalio srpskim graditeljima, koji su danonoćno radili i poakzali da Srbija može da se izgrađuje i da napreduje.

Verheijen: Dobra infrastruktura ključ ekonomskog razvoja

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je na otvaranju deonice Koridoa 10 od Vladičinog Hana do Donjih Neradovaca da je ona rezultat višegodišnjeg teškog rada Vlade Srbije, Koridora Srbije i izvođača radova i pokazatelj da takav složeni projekat može da se ostvari i završi blagovremeno i to da bude kvaloitetan. On je istakao da je dobra infrastruktura i povezivanje ključ ekonomskog razvoja i poručio da se nada da će danas otvorena deonica doprineti razvoju kako te opštine tako i Srbije.

Verheijen je dodao i da je integracija srpske saobraćajne mreže u regionalnu mrežu od ključnog značaja za srpsku ekonomiju i regionalni razvoj, ističući da je Koridor 10 najavažniji koridor u Srbiji koji poboljšava regionalnu povezanost naše zemlje sa svojim susedima.

Podsetio je da je 2009, kada je počeo projekat, bilo mnogo skepticizma, da su mnogi sumnjali u mogućnost države da ga završi, ali da je današnje puštanje u saobraćaj deonice Vladičin Han - Donji Neradovci pokazatelj da je sve moguće ako postoji naporan rad, dobra volja i posvećenost države.

Perdikaris: Otvaranje deonice Koridora 10 važno za Srbiju

Generalnih tehnički direktor grčke kompanije "Terna" Jorgos Perdikaris izjavio je da je puštanje u saobraćaj deonice auto puta Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10 veliki događaj koji je važan kako za taj kraj tako i za celu Srbiju.

"Uložili smo sve napore da ovaj projekat bude referenca za našu kompaniju, ali da ostane kad odemo odavde, kao bitan infrastrukturni projekat na korišćenje bratskom narodu Srbije", rekao je direktor Terne, koja je izvođač radova na toj deonici. On je rekao da je bilo tehničkih i vremenskih, te proceduralnih problema koji su se vremenom pojavljivali, ali da su oni prevaziđeni zahvaljujući zalaganju i razumevanju učesnika.

Perdikaris je rekao da je siguran da je doprinos kompanije u ovom poslu odlična preporuka za dalju uspešnu saradnju, posebno kako je dodao, imajući u vidu da je izgradnja autoputa od strateškog interesa svake zemlje koja brine o svom razvoju. On se zahvalio svima i istakao da su Srbija i Grčka naporno radili na okončanju projekta, a posebnu zahvalnost uputio je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track