OBILAZAK DEČIJE BOLNICE NOVI SAD: Bolji uslovi za zdravstvenu zaštitu dece
Foto: Sladjana Stojanovic

OBILAZAK DEČIJE BOLNICE NOVI SAD: Bolji uslovi za zdravstvenu zaštitu dece

Srbija -
NOVI SAD - Radove na adaptacije prizemlja i prvog sprata Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, obišli su juče dr Danijela Stanković – Baričak, pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo i Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, zajedno sa dr Slobodanom Grebeldingerom, direktorom Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

-Gradeći novu intenzivnu jedinicu i moderan dijagnostički centar, Pokrajinska vlada stremi da stvori kvalitetne uslove za zdravstvenu zaštitu svih građana Vojvodine. Mi ne odstupamo ni za korak od onoga što smo naumili, a to je da stvorimo uslove i ambijent u kome niko ne sme da se plaši bolesti - istakao je nakon obilaska gradilišta direktor Uprave Nebojša Malenković, podsećajući da je u ranijim godinama, preko 500 miliona dinara uloženo u izgradnju poliklinike i nabavku preko potrebne medicinske opreme.

-Međutim, iako u Vojvodini postoje opremljene i moderne bolnice, danas je veliki problem u kadrovima, jer naše zdravstvene institucije nemaju dovoljno kadra, a starosna struktura pedijatara je preko 50 godina, iz razloga što je ministarstvo zdravlja zabranilo zapošljavanja - dodala je dr Baričak-Stanković apelujući na ministarstvo da po hitnom postuku rešavaju probleme u Vojvodini.

-To svakako nisu dovoljna sredstva da odgovore na potrebe svih, jer je sredstava manje nego što to Ustav Republike Srbije garantuje građanima Vojvodine kako bi imali jednaka prava na zdravstvenu zaštitu - najavio je Malenković.Pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo dr Danijela Stanković-Baričak je istakla da ova investicija omogućuje pravovremenu, brzu i efikasnu zdravstvenu uslugu za svu decu u Vojvodini.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prof. dr Slobodan Grebeldinger je napomenuo da će realizacijom ove investicije da bude adaptirano prizemlje i prvi sprat u delu Instituta, što će da omogući da kvalitetnije uslove za rad i zdravstvenu zaštitu.

-Ovim projektom predviđeno je izmeštanje laboratorije na nivo prizemlja i povećanje kapaciteta laboratorije, kao i proširenje hirurške intenzivne jedinice i njeno povezivanje sa operacionim blokom. Tako će se postići brža i efikasnija dijagnostika, ali i proširiti kapaciteti odeljenja intenzivne terapije- istakao je dr Grebeldinger dodajući da radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i da bi trebalo da budu završeni u roku od 60 dana.

"Ovim projektom predviđeno je izmeštanje laboratorije na nivo prizemlja i povećanje kapaciteta laboratorije, kao i proširenje hirurške intenzivne jedinice i njeno povezivanje sa operacionim blokom. Tako će se postići brža i efikasnija dijagnostika, ali i proširiti kapaciteti odeljenja intenzivne terapije", istakao je dr Grebeldinger dodajući da radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i da bi trebalo da budu završeni u roku od 60 dana.

Preko javnog konkursa u oblasti zdravstvene zaštite u toku 2015. godine, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dodelila je Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine 61.433.309,48 dinara za realizaciju projekta rekonstrukcije hirurške intenzivne jedinice i dijagnostičkog centra u delu Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Do sada je ugovoreno 52.605.556,98 dinara za izvođenje radova na adaptaciji prizemlja i prvog sprava ove zdravstvene institucije.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja