RAT MUVAMA, KOMARCIMA I KRPELJIMA: Počelo zaprašivanje u Surdulici, Bosilegradu i Bujanovcu
Foto: AP 2015

Borba protiv virusa

RAT MUVAMA, KOMARCIMA I KRPELJIMA: Počelo zaprašivanje u Surdulici, Bosilegradu i Bujanovcu

Srbija -

SURDULICA/BOSILEGRAD - Na području opština Surdulica, Bosilegrad i Bujanovac danas je počelo zaprašivanje, komaraca, muva i krpelja iz vazduha i sa zemlje, glavnih prenosioca zarazne bolesti nodularnog dermatitisa (bolest kvrgave kože) kod goveda.

Zaprašivanje iz helikoptera i iz specijalnih vozila počelo je na širem području Vlasinskog jezera i u selima oko Surdulice.Savetnik predsednika Vlade i predsednik Operativnog štaba za koordinaciju primena mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa Dragan Glamočić izjavio je da je sprečeno širenje zaraze ali da treba nastaviti sa primenom svih potrebnih mera.

On je najavio da će tokom naredne nedelje stići 50.000 doza vakcina dobijenih donacijom i još 400.000 doza koje je država Srbija kupila."Mi smo uspeli da ovo držimo na jednom dobrom nivou. Ja sam očekivao da će ovo zahvatiti više područja u Srbiji, ali ne smemo spavati. Moramo biti dalje budni jer u okolnim zemljama je ubijeno na hiljade grla.

Nama u narednih mesec dana predstoji velika borba. Uskoro će vakcinacija ali i tu treba sačekati tri do četiri nedelje da se stvori imunitet , naglasio je Glamočić.On je ocenio da je veliko širenje zaraze sprečeno koordinisanim radom Vlade Srbije, Operativnog štaba, Ministarstva poljoprivrede i grada Novog Sada koji je obezbedio helikopter, vozila i sredstva za zaprašivanje.Glamočih je naveo da je do sada moralo biti uništeno više od 80 grla goveda.

Situacija se menja iz sata u sat. Imamo negde oko 170 sumnjivih slučajeva gde će kod većine zaraza biti potvrđena. To jeste velika šteta i mi nadoknađujemo ekonomsku realnu vrednost ali nažalost ne možemo da nadoknadimo duševnu bol stanovništvu , kazao je Glamočić.Zaprašivanje protiv komaraca, muva i krpelja obavlja firma Ciklonizacija iz Novog Sada.

Prvi dan je planirano da se uradi područje opštine Surdulica, zatim, Bosilegrad i trećeg dana Bujanovac. Cela akcija se sprovodi u koordinaciji sa veterinarskim službama i udruženjima pčelara i sve se radi veoma odgovorno , objašnjava Branko Vojvodić iz firme Ciklonizacija .Zarazna bolest kvrgave kože kod goveda prvo je otkrivena u sellu Ljiljance u opštini Bujanovac, a zatim i na području Bosilegrada. Bolest se ne prenosi na ljude.Prema podacima veterinaske službe na području Pčinjskog okruga gde je proglašena epidemija ima oko 9.000 grla stoke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track