TAJNA KOJA SE KRIJE IZA SKUPIH JELA: Ubijaju prepelice u Srbiji pa prodaju evropskim restoranima
Foto: Profimedia

TAJNA KOJA SE KRIJE IZA SKUPIH JELA: Ubijaju prepelice u Srbiji pa prodaju evropskim restoranima

Srbija -

TEMERIN: U roku od sedam dana, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije registrovali su dva slučaja nedozvoljenog lova na prepelice pomoću vabilica. Vabilice emituje zvuk oglašavanja prepelice, konkretno mužjaka.

Zvuk se čuje nekoliko kilometara i privlači velik broj ptica:

Nedugo zatim, primećeno je vozilo u kom su otkriveni vabilica, municija i oružje za koje D.D. nije posedovalo oružani list. Nadležno tužilaštvo je protiv njega podnelo dve krivične prijave- za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i za nezakonit lov.

Jedan od njih, Gabrijel K. (65), poslanik iz prošlog saziva iitalijanskog parlamenta, seo je u kombi i zaleteo se na srpske ornitologe:

- Skočili smo u stranu i izbegli gaženje. Pre toga je opalio tri šamara našem kolegi Nikoli Stanojeviću, i nastavio da puca. Zamislite šta bi se dogodilo da smo mi ovako nešto uradili u Italiji- kaže Ružić.

Policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog nezakonitog lova.

Dramatično smanjen broj prepelica

Ilegalno odstreljene prepelicee završaju na trpezama evropskih restorana. Porcija u Italiji košta između 50 i 60 evra, a zaleđeno meso tamo stiže švercerskim kanalima. Brojnost prepelica u Evropi je tokom protekle tri decenije smanjena za čak 70 odsto. Krivolov se u Srbiji organizuje za potrebe uskog kruga ljudi, a u sprezi sa onima koji su na čelu lovačkih udruženja- upozorava Ružić.

S.U.

(Foto: Profimedia/Društvo za zaštitu ptica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track