VUČIĆ: Neverovatno je da Niš ima veći deficit od čitave Srbije
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poseta premijera

VUČIĆ: Neverovatno je da Niš ima veći deficit od čitave Srbije

Srbija -

NIŠ - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je neverovatno da Niš ima deficit koji nema čitava Srbija i da je upravo to najveći problem tog grada.

"Za mene su ovakve stvari neverovatne, ovoliki deficit u budžetu. Zamolio sam (gradonačelnika) Darka Bulatovića da Niš na ozbiljniji način pristupi problemima i da se ne dodvorava građanima, već da na ozbiljan način kreira budžet i kaže šta ima, a šta nema", rekao je Vučić na konfrenciji za novinare u Nišu, posle sastanka sa Bulatovićem.

On se upitao "kako su do sada pravili budžet u proteklih 25 do30 godina, tako što kažu - imaćemo prihode kojih ustvari nema".

"Prihodi su precenjeni za 46 odsto i onda stvore sebi nemoguće rashode, pa se stvori deficit u kasi i od 50 miliona evra", kritikovao je Vučuć i dodao da je Beograd u jednom trenutku imao deficit od 100 miliona evra, a da sada ne može da ima ni 10 miliona.

Javne finasije u gradu nisu u dobrom stanju, podvukao je Vučić, ali je istakao da ima veliki broj projekata i da veruje u želju gradonačelnika da napravi dobre rezultete, kako bi Niš mogao da se poredi sa Beogradom ili Sofijom i da bude ne samo centar jugoistoka zemlje, već i u odnosu na okolne zemalje.

"Vlada će mnogo novca da izdvoji za Niš", istakao je Vučić i podvukao da grad mora da radi kako bi građanima mogao da isporuči najbolje rezultatate.

Prema njegovim rečima, kada je reč o podršci Vlade Srbije, Beograd će raditi zajedno sa gradom Nišom, gradonačelnikom i predsednicima opština, zajedno sa građanima, kako bi Niš bio ne samo centar regiona, već regionalni centar svih okolnih zemalja.

Vučić je najavio da će za dva dana biti potpisan važan ugovor sa Fabrikom "Leoni", dodao da vlada dovodi i Filipince i Nemce i da će sve to Nišlije vratiti na veliki put velikog industrijskog centra.

Premijer kaže i da će vlada nastaviti da ulaže u važne državne projekte, poput Koridora 10, pružnog prelaza, aerodroma u Nišu, kao i da će nastaviti da subvencioniše dolazak novih investitora.

Gradonačelnik Bulatović je rekao da će sve primedbe i sugestije uvažiti i da će predlog budžeta, kada bude napravljen, proslediti vladi kako bi njihove službe dale predloge.

Bulatović je rekao da je sa premijerom, osim o javnim finansijama i kreiranju budžeta, razgovarao o budućnosti grada, boljem životu i standardu građana.

Premijer je ponovio da gradska kasa nije u dobrom stanju, ali da će biti bolje i da veruju u gradonacelnika Bulatovića, kako bi se Niš merio sa Beogradom.

"Vlada će mnogo novca uložiti u Niš, ali Niš mora da radi na sebi", rekao je Vučić i dodao da će ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić raditi na sveukupnom razvoju IT sktora i na izgradnji tehnološkog parka, da će biti subvencionisani svi oni koji žele da dodu u taj grad i obećao još jednom da će se za Niš dati više nego za Beograd.

"Hoćemo da ljudi u Nišu žive na jednako dobar nacin kao u Beogradu", podvukao je Vučić.

Gradonačelnik Bulatović saglasio se sa Vučićem i istakao da je razgovarano o budućnosti i razvoju grada, o standardu, radnim mestima i o javnim finansijama.

"Danas je premijer Vučić kritikovao kako je budžet kreiaran do sada, naravno da ćemo to da prihvatimo jer razlika izmedu stvarnog i projektovanog budžeta iznosi 47 odsto, više od onoga što stvarno imamo. Nadamo se da ćemo uraditi ono što je najbolje za naš grad", rekao je Bulatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track