Najnovije vesti

PRONAŠAO MIR NA PLANINI: Već četiri godine okružen ovcama
Foto: Tihomir Ilić

Radovan Popović srećan

PRONAŠAO MIR NA PLANINI: Već četiri godine okružen ovcama

Srbija

Smestio se u kolibu koju je još 1935. sagradio njegov pradeda na Sokolskim planinama, na nešto manje od 1.000 metara nadmorske visine

Poslednje četiri godine Radovan Popović iz sela Vrbić neprekidno živi u planini. I to možda i ne bi bilo čudno da je reč o nekoj starini, navikloj na surove uslove života ispod vedrog neba. Ali u pitanju je čovek u punoj snazi, star 36 godina, elektromehaničar po zanimanju.
Smestio se u kolibu koju je još 1935. sagradio njegov pradeda na Sokolskim planinama, kod Vujičić vode, na nešto manje od hiljadu metara nadmorske visine. Sredio je oronulu građevinu sa dve prostorije i sad tu živi, ima stado od 60 ovaca i deset hektara zemlje, o kojima sam brine.

Radio je svojevremeno u nekoliko preduzeća, ali čekanje na neredovnu platu i sve ostalo što prati taj život nisu mu odgovarali i odlučio se na nesvakidašnji korak.

Struje nema, kao ni kupatilo, vodu uzima s planinskog izvora, a pre godinu dana nabavio je solarnu ploču, koja mu omogućava da koristi nekoliko malih sijalica, sluša radio i dopuni mobilni telefon.

U planinu je prvi put došao pre 18 leta, posle završene srednje škole, i imao je 19 ovaca. Nekoliko puta se vraćao u rodno selo, ali je 2012. odlučio da ostane u planini, na pradedovskom ognjištu, i više je nije napuštao.
- Svojoj kući u Vrbić nisam uopšte odlazio dve godine, a svaka tri meseca odem do Krupnja, gde pokupujem neophodne namirnice. Sad se spremam za zimu, kada ovde znaju da padnu veliki snegovi. Neće mi biti dosadno jer počinje sezona jagnjenja, koja traje dva meseca - kaže Radovan, koji godišnje ima oko 50 jagnjadi i kome u čuvanju stada pomaže pas Luna.

Kaže da uvek ima nešto da se radi, a ustaje pre šest sati jer je noć u planini duga, pa se dobro naspava. Dok krstari planinom, sretne ponekog zeca, lisicu ili divlju svinju, a prošle zime naišao je i na vuka, ali je svako otišao svojim putem.

Razgovori pored puta
DOSPEO I NA FILM

Radovanovu neobičnu priču ovekovečile su i poznate etno-filmadžije Dobrila i Dobrivoje Pantelić u svom serijalu „Razgovori pored puta“. Posle emitovanja snimka javilo im se nekoliko privrednika, pa su ovih dana Radovanu odneli namirnice kako bi što lakše prezimio, iako on to nije tražio. Kako kaže, ima sve što mu treba, ali ističe da mu njihova poseta ipak mnogo znači.

 Tihomir Ilić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...