GLAVA NIKAD DOSTA: Ovako treba da izgleda srpsko idealno prase!
Foto: Profimedia

Šta kupujemo u pečenjarama

GLAVA NIKAD DOSTA: Ovako treba da izgleda srpsko idealno prase!

Srbija -

Nakon što su svi decembarski i januarski praznici prošli, promet u pečenjarama je drastično pao, a sada se traže uglavnom praseće glave.

Nema tog praseta koje može da pokrije ovakvu tražnju. Vlasnici pečenjara kažu da kupci kada su pri parama traže samo rebarca, a u besparici samo glavu.

"Da bi svaki kupac bio zadovoljan pečenjem koje pazari u pečenjari, prase bi moralo da ima četiri glave i bar duplo više rebara. Idealno prase imalo bi nafaltanu kožu, koja kad se raširi ima duplo veću površinu od praseta" - kaže vlasnik jedne pečenjare.

Foto: Profimedia.rs
Foto: Profimedia.rs

Vlasnik jedne pečenjare iz Kragujevca kaže da ne može na kraj da izađe sa “feleričnim” prasićima.

"Pre par godina je bila “aktuelna” plećka, pa su posle bili moderni butići, krtina. Sada su aktuelna rebarca. Ko god mi sada dođe, traži rebra. U šali mušterijama koje dobro znam kažem - braćo, nije prase radijator da imam toliko rebara" - kaže vlasnik pečenjare.

Vlasnik jedne druge pečenjare iz tog grada priznaje da mora da "prošara" isporuku bar dok ne osmisle "rebrastiju" prasad.

"Nije lako, mušterija je zakon, moraš da je ispoštuješ, danas je borba za svaki dinar. Ako mušterija jednom nije zadovoljna, više neće doći. I nije tolika potraga samo za rebrima, sporna je i glava, ona je na drugom mestu po potražnji. Evo, od otvaranja pečenjare do 10 sati ujutru, naručene su nam četiri glave" - rekao je majstor za pečenje i dodao: "Tu potražnju bi moglo da pokrije samo prase sa bar dve glave."

(Telegraf/Marija Raca)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track