HOROR! ODBACUJU DECU: Majke neće bolesne i vanbračne bebe!
Foto: Shutterstock

Predomisli se svaka 10. porodilja koja odbaci dete

HOROR! ODBACUJU DECU: Majke neće bolesne i vanbračne bebe!

Srbija -

Tokom prošle godine 20 Nišlijki ostavilo je svoju tek rođenu decu, najčešći razlozi su bili urođene bolesti i deformiteti novorođenčadi

Od 20 porodilja koje su tokom prošle godine odlučile da ostave tek rođenu decu, samo dve su nakon razgovora sa socijalnim radnikom niškog Kliničkog centra Ljiljanom Stojiljković Jovančić promenile strašnu odluku.Neverovatno zvuči, ali u oba slučaja radilo se o maloletnicama čiji su roditelji, uprkos prvobitnom otporu, prihvatili neplanirano unuče.

Najčešći razlog za odricanje od potomstva, kako navodi Stojiljković Jovančić, jesu urođene bolesti dece, ali i vanbračna trudnoća.- Kad majka izrazi nameru da bebu ostavi u bolnici, moja je obaveza da pokušam da je nagovorim da promeni odluku. Najteže je u situacijama kad se radi o mališanima sa smetnjama u razvoju, jer je rođenje takve dece po pravilu veliki šok za majku. To je zaista neopisivo stanje, takav vapaj za pomoć je veoma bolan, one plaču, njima je potrebna dodatna psihosocijalna podrška. Najčešće, bez obzira na to što ih prepuste socijalnom staranju, porodice se interesuju za tu decu i posećuju ih - objašnjava socijalna radnica i dodaje da kad je reč o vanbračnim trudnoćama, majke po pravilu ne žele nikakav kontakt s neželjenom decom.

- Imali smo dve potpuno zdrave bebe koje majke nisu htele. Želele su da nastave život u kojem nije bilo mesto za tu decu. Međutim, na moje veliko zadovoljstvo, dve, i to maloletne majke, odlučile su drugačije i prihvatile neplanirano potomstvo. Podršku za tu odluku pružili su im roditelji, koji su prihvatili obavezu podizanja deteta da bi devojke mogle da nastave školovanje. Ovo je veoma pozitivan pomak, s obzirom na to da su donedavno porodice vanbračnih porodilja zbog patrijarhalnog okruženja odbijale da prihvate neželjenu decu - kaže Stojiljković Jovančić. Dodaje da i dalje socijalni status roditelja u velikoj meri određuje sudbinu novorođenčadi.- Posebno u višečlanim porodicama novo potomstvo se smatra problemom. Te trudnoće se uglavnom prekidaju, a ako se deca ipak rode, teško je nagovoriti majke da ih povedu sa sobom, jer nemaju uslova za njihovo odgajanje - zaključuje socijalna radnica.

MašalaU JANUARU ČETIRI MALOLETNICE POSTALE MAJKETokom januara četiri maloletnice su u niškom Kliničkom centru dobile decu i sve su zadržale svoje bebe.- Dve imaju po šesnaest godina, a dve su 17-godišnjakinje i sve su zasnovale vanbračnu zajednicu. Imale su podršku svojih muževa da rode i bez obzira na mladost i vanbračni status nisu imale nikakvu dilemu u odluci da bebe povedu kući - kaže za Kurir socijalni radnik Ljiljana Stojiljković Jovančić iz KC Niš.

Milica Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja