EPIDEMIJA SE ŠIRI: U Subotici potvrđen jedan slučaj malih boginja
Foto: N.H

uznemirujuće

EPIDEMIJA SE ŠIRI: U Subotici potvrđen jedan slučaj malih boginja

Srbija -

SUBOTICA – U Vojvodini je registrovan jedan slučaj malih boginja, i to u Severnobačkom okrugu, u Subotici, gde je jedno dete obolelo od morbila, potvrdio je za Kurir dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković i direktor Instituta za javno zdravlje dr Vladimir Petrović, na jučerašnjoj konferenciji o epidemiloškoj situaciji takođe su potvrdili da je jedan slučaj malih boginja evidentiran u Subotici.

foto: N.H

Gojković je rekao da su hoispitalizovani i dete i majka, da su zdravstveno dobro i ocenio da je epidemiloška situacija u Vojvodini stabilnija nego u centralnoj Srbiji, jer je 93 odsto dece vakcinisano na tom području.

U Opštoj bolnici u Subotici stanje je uobičajeno, posete su prema ranijem rasporedu, nema vanrednih mera, kažu u Bolnici, povodom slučaja obolelog deteta od morbila.

—U Subotici je jedno dete obolelo od morbila, to je prvi pacijent ove godine, a dijagnoza je potvrđena i na Institutu za virusologiju, serume i vakcine u Beogradu. Dete je hospitalizovano u Opštoj bolnici i ima blažu kliničku sliku, potvrdio je Kuriru dr Bohucki i dodao, da je dečak od ponedeljka do četvrtka boravio u Bolnici, kada je otpušten, i sada praktično nije više zarazan.

On je objasnio, da je najbolja preventivna mera, da obuhvat MMR vakcinom optimalno bude bar 95 odsto, ili više, što je ranijih godina i postignuto.

—Poslednjnjih godina taj obuhvat je smanjen, a procenjeno je da je razlog strah nekih ljudi od štetnosti MMR vakcine, nakon pojedinih informacija u javnosti. U Severnobačkom okrugu je kod dvogodišnjaka taj obuhvat 93 odsto, a kod predškolskog uzrasta 94 odsto, kaže dr Bohucki.

foto: Shutterstock

Bohucki navodi i da je vakcina jedina preventivna mera, a da prvih nekoliko dana nema pravih simptoma kod obolelog.

— MMR vakcina je jedina preventiva da se osoba ne razboli od morbila. Vakcina se pola veka primenjuje u čitavom svetu, a problem je jedino što prvih nekoliko dana nema osipa, već oboleli dobije temperaturu, kašalj i kijanje, pa se ne može odmah dijagnostifikovati, da li su u pitanju morbili ili respiratorna infekcija, a problem je što u tom periodu obolela osoba ima kontakt sa drugim osobama, sve dok ne primeti osip, pa su u riziku oni sa kojima je kontaktiralo obolelo lice, objašnjava dr Bohucki.

Štab za praćenje epidemije u Vojvodini je u kontaktu sa svim opštim bolnicama na tom području, a u Srbiji je, prema podacima, do sada obolelo 125 osoba od malih boginja.

(Kurir.rs/N.H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track