Paradajz duplo jeftiniji

Zelena pijaca

Paradajz duplo jeftiniji

Srbija -
U Vranju su poskupeli kupus, mladi crni i beli luk, a pale su cene dinje, lubenice, luka crnog, paprike, kao i paradajza

BEOGRAD - U Srbiji je tokom treće nedelje juna zabeležen pad cena povrća, uslovljen boljom ponudom, pa je tako paradajz na zelenoj pijaci u Pirotu pojeftinio za gotovo 50 odsto.

Na kvantaškoj pijaci u Beogradu nastavljen je trend bolje ponude povrća, a jeftiniji u odnosu na prethodnu nedelju bili su grašak, boranija, karfiol, brokoli, lubenica, paradajz, šargarepa i zelena salata. Za razliku od njih, poskupeli su šareni i beli pasulj, praziluk i cvekla. Ova slika sa beogradskog kvantaša prenela se i na ostale zelene pijace, u pogledu obima ponude, ali i cena povrtarskih kultura i voća.

Na zelenoj pijaci u Pančevu, potražnja povrća i voća je bila standardna, a poskupeo je jedino kupus. Pad cene zabeležen je kod boranije, brokolija, celera, graška, kelja, crvenog i belog krompira, lubenice, paprike babure, paradajza, paškanata, peršuna korenaša i tikvica.

Ponuda i tražnja povrća na zelenoj pijaci u Vranju bili su na prošlonedeljnom nivou. U tom gradu poskupeli su kupus, mladi crni i beli luk, a pale su cene dinje, lubenice, luka crnog, paprike, kao i paradajza.

Paradajz je verovatno vrsta povrća koja je najviše "držala" cenu i kod koje je pad cene bio najsporiji.Od protekle nedelje i to se menja, pa je u odnosu na prethodnu sedmicu, zabeležen pad cene za skoro 50 odsto na zelenoj pijaci u Pirotu, čemu je verovatno najviše doprinela ponuda ovog proizvoda iz domaće proizvodnje.

Povećan obim ponude krastavca i paradajza na zelenoj pijaci u Požarevcu doveo je do pada cena ovih povrtarskih kultura.Kilogram boranije na zelenim pijacama širom Srbije u periodu od 18. do 24. juna koštao je od 70 do 200 dinara (din/kg), brokolija 200 din/kg, dinje od 100 do 180 din/kg, graška od 35 din/kg do 150 din/kg, karfiola od 60 do 200 din/kg, krompira od 25 do 50 din/kg, a kupusa od 25 do 40 din/kg.

Lubenica je koštala od 40 do 80 din/kg, beli luk od 230 do 500 din/kg, crni luk od 30 do 60 din/kg, paprika babura od 120 do 180 din/kg, paprika šilja od 130 do 200 din/kg, paradajz od 65 din/kg do 120 din/kg....

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track