Najnovije vesti

(FOTO) VUČIĆ U SUBOTICI: Veličanstvena sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

obnovljena posle 40 godina

(FOTO) VUČIĆ U SUBOTICI: Veličanstvena sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje

Srbija

SUBOTICA - U životu Jevreja, ali i ostalih Subotičana sinagoga koja je obnovljena nakon 40 godina biće kuća molitve, učenja i okupljanja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na otvaranju obnovljene subotičke posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog "prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbanu bez čije podrške i učešća ova signagoga ne bi ovako sijala", rekao je Vučić.

Radovi su, kako je rekao, povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude...

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki".

Primetivši da je i Orban govorio o istim vrednostima, srpski predsednik je rekao da su to vrednosti koje negujemo zajedno, te da nas ovakvo kulturno nasleđe spaja i da je siguran da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo "ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Subotička sinagoga jedan je od najboljih primera sve uspešnije saradnje Srbije i Mađarske, ocenio je Vučić te dodao: "Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja".

Podsetio je da bilo potrebno mnogo vremena da bi sinagoga bila obnovljena, te da to ne bi ni bilo moguće bez zajedničkih napora i zajedničkog rada.

Obično, primetio je, narodi i njihova rukovodstva imaju da drugima nešto zamere, pa su tako, kaže, i njemu često dolazili ljudi da kažu kako Orban hoće da pomogne, ali samo mađarskoj zajednici...

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"A ja sam govorio, hvala mu, jer time pomaže i svakome u Srbiji i molio sam ga da pomaže još više i da s takvom pomoći nastavi", kazao je Vučić.

Subotička sinagoga postaće jedan od simbola naše zemlje, ali i simbola tolerancije, razumevanja, rekao je Vučić i dodao: "Mogli su i Mađari i Viktor (Orban) nama Srbima da nađu bezbroj zamerki, mogli su da ulaze u sukobe, kao da smo ih malo imali, ali on je želeo da izgradimo najbolje moguće odnose i zato mogu sada da potvrdim da imamo najbolje odnose u istoriji Srba i Mađara i najbolje odnose između dve zemlje".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podižući iznova ovaj spomenik pokazujemo odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti, pokazujemo koliko smo blizu Evrope i koliko želimo da budemo njen deo, rekao je Vučić, dodao da će sve što nam sinagoga bude dala biti podsetnik na ono što možemo zajedno, a Subotičanima poželeo da im ona uvek bude puna za molitvu, učenje i okupljanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...