PALIĆ I SUBOTICA ZA RUSE DRUGA DOMOVINA: Na severu Srbije proslavili Dan pobede! (FOTO)
Foto: Nadica Harminc

praznik

PALIĆ I SUBOTICA ZA RUSE DRUGA DOMOVINA: Na severu Srbije proslavili Dan pobede! (FOTO)

Srbija -

Oko 60 Rusa iz Moskve i drugih krajeva Federacije, sa svojim porodicama doselilo se na Palić i u Suboticu, tokom poslednje decenije. Kada se uzmu u obzir svi članovi doseljenih ruskih porodica, sada ih u Suboticci ima približno koliko i Jevreja, koji su na severu Bačke, uglavnom starosedeoci.

Pored Uskrsa, kažu, da im je Dan pobede najdraži praznik. Proslavili su ga juče, prvo na zvaničnim događajima i obeležavanjima 9. maja, prisustvovali su polaganju venaca na spomenik Žrtava fašizma i spomenik Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi, gde su se pozdravili sa predstavnicima ruske ambasade i gostima iz Rusije. Kasnije su nastavili druženje i veselje sa Srbima, prijateljima, koje se odvuklo dugo u noć.

foto: Nadica Harminc

Polovina doseljenih Rusa i Ukrajinaca je već u penziji, a njihova deca završavaju fakultete ne samo u Subotici, nego i u Beogradu i Novom Sadu, gde su najbliži i najveći univerziteti.

Udaju se i žene, posle završenih škola, pa neki od njih već imaju i decu, a doseljeni roditelji unučiće. Neki su već ostvarili i državljanstvo Srbije, a drugi ga čekaju, jer im je Srbija kažu, druga domovina.

foto: Nadica Harminc

Većina Rusa je kupila lepe kuće na Paliću i okolini, jer je tu, kažu oaza mirnog života, a u Subotici su se uključili u kulturna i društvena dešavanja, jer kažu mnogi od njih, vole da se druže sa Srbima.

Veliki oslonac im je društvo Srpsko-ruskog beloruskog bratstva Sveti knez Vladimir.

foto: Nadica Harminc

Oljga Krjukova je održala mali govor družeći se sa svojim komšijama Srbima, a u domu, dvorištu domaćina Nikole Malova, ponosna ruskinja kaže, da svaki čovek rođen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, svake godine slavi Dan pobede, koji Rusi nikada neće zaboraviti, ma gde bili.

foto: Nadica Harminc

Nikolaj Olemskoj je bio major pre penzije, a na majicu je zakačio medalju koju je dobio za zasluge, u Moskvi, gde je živeo sa porodicom.

Nikolaj kaže za Kurir, da je ponosan na tu medalju, koja je simbol i njegove borbe za slobodu. „Mi smo potomci naših roditelja i praznujemo Dan pobede i u njihovo ime”.

Na Paliću živi već deset godina sa suprugom Marinom, ćerka se posle fakulteta udala, pa su dobili i unuče, čiju sliku pokazuju. Ovo mesto su našli na geografskoj karti, odabrali su ga jer ima jezero, pošto voli pecanje, a u velikoj kući je stvorio malu banju, gde im rado dolaze srpski prijatelji, a svi vole i boršč, podmoskovskie večeri i stare narodne ruske i srpske pesme.

(Kurir.rs/Nada Harmic/Foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track