STRAVIČAN POŽAR KOD KIKINDE, VATRA PROGUTALA 15 TELADI: Ugljenisani leševi u uništenoj štali, a moglo je da bude i gore (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)
Foto: S.U.

sajan

STRAVIČAN POŽAR KOD KIKINDE, VATRA PROGUTALA 15 TELADI: Ugljenisani leševi u uništenoj štali, a moglo je da bude i gore (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Srbija -

SAJAN- Petnaest teladi, velika štala sa muzilicama, prostorija sa laktofrizom, ali i deo krova porodične kuće noćas je, u Sajanu kod Kikinde, vatrena stihija pretvorila u ugljenisanu bezličnu masu za samo petnaestak minuta.

Nezapamćen požar izbio je oko ponoći, a samo spletom srećnih okolnosti nije bilo ljudskih žrtvava. Da je u trenu ostao bez godinama sticanog imetka, još uvek ne može da prihvati Vilmoš Mesaroš (59) iz Sajana.

Nemoćno je Vilmoš širio ruke, posmatrajući uništenu štalu za čije je podizanje i opremanje pre tri godine izdvojio 15.000 evra.

foto: S.U.

"Arnold je sinoć bio kod nas, a pola sata pre ponoći otišao je na počinak. Oko ponoći se začuo ćerkin glas. Zapomagala je: “Tata, brzo ustani. Arniju gori kuća”. Bos, samo u donjem vešu, istrčao sam u dvorište. Vatra je već zahvatila krov njegove kuće. Prava je sreća da se Arnoldu ništa nije dogodilo. Sve je izgorelo za 15 minuta"- neutešan je bio Vilmoš.

Uzrok požara još uvek se istražuje, ali Vilmoš sumnja da su štala i kuća planuli zbog električnih instalacija:

"Naše poljoprivredno gazdinstvo nije osigurano od požara. Ne znam kako ćemo prebroditi ovaj udarac. Šteta je ogromna, ali je mogla da bude još veća. Srećom, pa krave nisu bili u štali nego u dvorištu na ispaši. Izgorela je i stočna hrana. Jedno tele košta 400 evra, a gde su muzilice, laktofriz, štala, krov na kući", presabirao je muku Vilmoš na sav glas..

foto: S.U.

On i njegov sin obrađuju 50 jutara zemlje, a njihov stočni fond obuhvata 90 grla. Ugledna stočarska porodica dnevno je proizvodila oko 500 litara mleka:

"Šta ću i kako dalje, ni ja sam ne znam… Nemam toliko da odjednom popravim štalu i krov na sinovljevoj kući. Svaka pomoć bi mi značila- teškom mukom je rekao Vilmoš.

Stigli vatrogasci, a sa njima i kiša

Dsetak vatrogasaca iz Kikinde i Sajana se borilo sa vatrenom stihijom. Kikindski vatrogasci na lice mesta su stigli sa dva vozila, a u pomoć su im pritekle kolege iz seoskog DVD sa opremom i vozilom. I komšije su Mesarošima pritekle u pomoć. Požar je lokalizovan oko pola tri ujutro. Nije ovo jedini ovakav požar u ovom delu Vojvodine. Krupna i sitna stoka uglavnom je stradala zbog dotrajalih i neispravnih električnih instalacija.

Kurir.rs/S.U./Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track