Najnovije vesti

OGLASIO SE SRPSKI DRVOSEČA KOJEG JE RASPORILA MOTORNA TESTERA: Jednom rukom sam držao stablo, u drugoj je bila testera koja me je sekla!
Foto: Profimedia

horor priča sa srećnim krajem

OGLASIO SE SRPSKI DRVOSEČA KOJEG JE RASPORILA MOTORNA TESTERA: Jednom rukom sam držao stablo, u drugoj je bila testera koja me je sekla!

Srbija

Drvoseča Svetislav Đukić iz Kraljeva čudom je preživeo nakon što ga je motorna testera dva puta isekla po grudima, nakon čega je sa otvorenom ranom prešao dva kilometra i pronašao spas.

 

Dolaskom u bolnicu tek je počelo njegovo spasavanje života jer mu je testera povredila deo srca. Da stvar bude teža, takve operacije su se tek nekoliko puta obavljale u bolnici u Kraljevu.

 

Hirurg Goran Kamidžorac, vođa tima koji je operisao Svetislava Đukića, kaže za da je reč o operaciji koja se radi samo u hitnim slučajevima. Prema njegovim rečima, samo zahvaljujući dobroj asistenciji dvadesetak kolega, operacija je izgledala mnogo jednostavnije.

 

"Reč je o povredi sa otvorenom ranom dužine od 20 do 30 centimetara. Problem je bio jer su njegova rebra bila pretvorena u piljevinu. Nedostajalo je dosta okrajaka rebara. Grudni koš je bio pun krvi, zemlje i trave i ostataka četinarske šume. Srce mu je bilo povređeno i krvarilo je niz mišić. Jedno plućno krilo je kolabiralo i disao je samo drugim krilom", priča Kamidžorac.

 

Ovaj hirurg kaže da je on bio vođa tima jer je bio nastariji i najiskusniji u trenutku kada je načelnik hirurgije oformio tim. A tim je, prema njegovim rečima, sastavljen za 30 sekundi.

 

"U poslednjih dvadeset godina ovo je bila treća operacija povrede srca koja je urađena u kraljevačkoj bolnici. Mlade kolege su mi puno pomogle, anestezija je besprekorno funkcionisala. Pacijent nije mogao da bude transportovan i mi smo ušli u salu da ga operišemo. Složile su se kockice i spasen je život", kazao je Goran Kamidžorac.

 

Svetislav koji se i dalje na nalazi na Intenzivnoj nezi, ali nije priključen na aparate, ispričao je lekarima da je i pored toga što ga je testera isekla u dužini od dvadesetak centimetara i presekla plućnu i srčanu maramicu i deo srčanog mišića, i što su se kroz rasekotinu videli ostali unutrašnji organi, uspeo da uzme majicu i da je veže oko rane i krene niz šumu po pomoć.

 

"Dok sam sekao drvo, bio sam u gumenjacima i zbog njih sam se okliznuo. Osetio sam kako me testera seče po grudima. Jednom rukom sam držao stablo, a testera koja mi je bila u drugoj ruci dva puta se navraćala i sekla me.

Tek posle toga sam uspeo da je odbacim", ispričao je drvoseča.

 

Zvonimir Veselinović, načelnik hirurgije, kaže da iza svakog uspeha stoji timski rad i da mu je zadovoljstvo što vodi jedan takav tim kakav je u kraljevačkoj bolnici.

 

"Dugi niz godina se razmišljalo o njegovom formiranju. Proizvod toga je uspeh ove operacije. Bili smo pioniri, treća ustanova u Srbiji koja je uradila laparoskopsku operaciju žučne kese. Dve godine već rutinski, laparoskopski radimo i operacije raka debelog creva, ali i trbušnih i žučnih kila i brojne druge intervencije", kaže Veselinović.

 

(Kurir.rs/Blic/Nenad Božović/Foto ilustracija: Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...