OGLASIO SE SRPSKI DRVOSEČA KOJEG JE RASPORILA MOTORNA TESTERA: Jednom rukom sam držao stablo, u drugoj je bila testera koja me je sekla!
Foto: Profimedia

horor priča sa srećnim krajem

OGLASIO SE SRPSKI DRVOSEČA KOJEG JE RASPORILA MOTORNA TESTERA: Jednom rukom sam držao stablo, u drugoj je bila testera koja me je sekla!

Srbija -

Drvoseča Svetislav Đukić iz Kraljeva čudom je preživeo nakon što ga je motorna testera dva puta isekla po grudima, nakon čega je sa otvorenom ranom prešao dva kilometra i pronašao spas.

Dolaskom u bolnicu tek je počelo njegovo spasavanje života jer mu je testera povredila deo srca. Da stvar bude teža, takve operacije su se tek nekoliko puta obavljale u bolnici u Kraljevu.

Hirurg Goran Kamidžorac, vođa tima koji je operisao Svetislava Đukića, kaže za da je reč o operaciji koja se radi samo u hitnim slučajevima. Prema njegovim rečima, samo zahvaljujući dobroj asistenciji dvadesetak kolega, operacija je izgledala mnogo jednostavnije.

"Reč je o povredi sa otvorenom ranom dužine od 20 do 30 centimetara. Problem je bio jer su njegova rebra bila pretvorena u piljevinu. Nedostajalo je dosta okrajaka rebara. Grudni koš je bio pun krvi, zemlje i trave i ostataka četinarske šume. Srce mu je bilo povređeno i krvarilo je niz mišić. Jedno plućno krilo je kolabiralo i disao je samo drugim krilom", priča Kamidžorac.

Ovaj hirurg kaže da je on bio vođa tima jer je bio nastariji i najiskusniji u trenutku kada je načelnik hirurgije oformio tim. A tim je, prema njegovim rečima, sastavljen za 30 sekundi.

"U poslednjih dvadeset godina ovo je bila treća operacija povrede srca koja je urađena u kraljevačkoj bolnici. Mlade kolege su mi puno pomogle, anestezija je besprekorno funkcionisala. Pacijent nije mogao da bude transportovan i mi smo ušli u salu da ga operišemo. Složile su se kockice i spasen je život", kazao je Goran Kamidžorac.

Svetislav koji se i dalje na nalazi na Intenzivnoj nezi, ali nije priključen na aparate, ispričao je lekarima da je i pored toga što ga je testera isekla u dužini od dvadesetak centimetara i presekla plućnu i srčanu maramicu i deo srčanog mišića, i što su se kroz rasekotinu videli ostali unutrašnji organi, uspeo da uzme majicu i da je veže oko rane i krene niz šumu po pomoć.

"Dok sam sekao drvo, bio sam u gumenjacima i zbog njih sam se okliznuo. Osetio sam kako me testera seče po grudima. Jednom rukom sam držao stablo, a testera koja mi je bila u drugoj ruci dva puta se navraćala i sekla me.

Tek posle toga sam uspeo da je odbacim", ispričao je drvoseča.

Zvonimir Veselinović, načelnik hirurgije, kaže da iza svakog uspeha stoji timski rad i da mu je zadovoljstvo što vodi jedan takav tim kakav je u kraljevačkoj bolnici.

"Dugi niz godina se razmišljalo o njegovom formiranju. Proizvod toga je uspeh ove operacije. Bili smo pioniri, treća ustanova u Srbiji koja je uradila laparoskopsku operaciju žučne kese. Dve godine već rutinski, laparoskopski radimo i operacije raka debelog creva, ali i trbušnih i žučnih kila i brojne druge intervencije", kaže Veselinović.

(Kurir.rs/Blic/Nenad Božović/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track