POTVRĐENA EPIDEMIJA NA NIŠKOJ KLINICI ZA NEFROLOGIJU: 25 pacijenata obolelo od hepatitisa C
Foto: Kurir/M.S.

Rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu potvrdilo

POTVRĐENA EPIDEMIJA NA NIŠKOJ KLINICI ZA NEFROLOGIJU: 25 pacijenata obolelo od hepatitisa C

Srbija -

NIŠ - Lekari niškog Kliničkog centra tek danas su objavili da je od virusa hepatitisa C zaraženo 25 pacijenata, iako se prvi slučaj dogodio krajem juna ove godine.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora za hirurška pitanja i zamenik predsednika komisije za interhospitalne infekcije rekao je danas da se epidemija suzbija jer se ni jedan pacijent sa ovim oboljenjem nije javio u proteklih 45 dana.

foto: Kurir/M.S.

Ovih 25 pacijenata se zarazilo na odeljenju za hemodijalizu Kliničkog centra u Nišu, a uzrok se i dalje, prema njegovim rečima, utvrđuje.

- Što se tiče epidemiološke situacije, od 27. juna je registrovano 25 pacijenata obolelih od hepatita C. Moram da kažem da je poslednji oboleo registrovani pacijent registrovan pre mesec i po dana, što je s aspekta inkubacionog perioda ohrabrujuće da se time epidemija završila.

Uprava Kliničkog centra i Klinika za nefrologiju i hemodijalizu preduzela je niz mera u cilju suzbijanja epidemije. Mi smo u permanentnom dogovoru sa sanitarnom inspekcijom, Institom za javno zdravlje u Nišu i "Batutom" u Beogradu. Što se tiče stanja pacijenata, svi su dobro. Čak je jedan pacijent u fazi potpunog izlečenja - rekao je Stanojević.

On nije precizirao odakle na klinici ova krvno prenosiva bolest.

- I kod nas i u svetu, prihvatljiv rizik kod krvno prenosivih bolesti je 10 odsto. Ako uzmemo cifru da je na Klinici za nefrologiju i hemiodijalizu uključeno 275 pacijena na hroničnom programu dijalize, a da je 25 obolelih, jasno je da je taj procenat ispod 10 odsto. Naravno, nismo mi zadovoljni time, ali hoću da kažem, da sve ono što se dešava je u okviru svetskih statističkih podataka. Jednostavno, 10 posto se uvek očekuje pojave epidemija krvno prenosivih bolesti - rekao je Stanojević novinarima.

(Kurir.rs/M.S./Foto: M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track