POŽAR BUKTI NA SUVOJ PLANINI: Vatra preti velikoj bukovoj šumi, vatrogasci se bore sa stihijom da zaštite sela
Foto: AP/Ilustracija

opasno

POŽAR BUKTI NA SUVOJ PLANINI: Vatra preti velikoj bukovoj šumi, vatrogasci se bore sa stihijom da zaštite sela

Srbija -

BABUŠNICA/GADŽIN HAN - Požar na Suvoj planini, koji je primećen u nedelju pre podne, i dalje se širi planinskim obroncima, ali vatrogasci su uspeli da spreče njegovo širenje prema selu Štrbovcu u opštini Babušnica, kazala je predsednica opštine Babušnica Slađana Nikolić.

"Juče, kasno popodne, požar je lokalizovan u delu prema Štrbovcu, ali nisko rastinje i trava koji su bili zahvaćeni vatrom i dalje tinjaju i postoji opasnost da se ponovo rasplamsaju", izjavila je Nikolić.

Ona je kazala da su rano jutros vatrogasnim ekipama iz Pirota u gašenju požara na Suvoj planini u pomoć došle i vatrogasne ekipe iz Leskovca. Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević rekao je da se zbog jakog vetra požar brzo širi delom planine na području te opštine koji se zove Golemi vrh.

Prema njegovim rečima, vatra se sada nalazi na svega stotinak metara od velike bukove šume na vrhu Bučje.

"U gašenju požara vatrogascima pomažu zaposleni u Srbijašumama, meštani, zaposleni u opštini Gadžin Han, ali je borba sa vatrom veoma teška jer se radi o nepristupačnom terenu do koga se jedino može stići jedino pešice i sa naprtnjačama", kazao je Djordjević.

Požar na Suvoj planini, prema nezvaničnim procenama, zahvatio je više od 80 hektara trave i niskog rastinja.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja