PREDSTAVA ZA MALE MIGRANTE: Subotičko Dečje pozorište u ugostilo mališane iz kolektivnih centara iz Subotice i Kikinde
Foto: N.H.

podrška

PREDSTAVA ZA MALE MIGRANTE: Subotičko Dečje pozorište u ugostilo mališane iz kolektivnih centara iz Subotice i Kikinde

Srbija -

SUBOTICA – Za decu migrantskih porodica, koje su smeštene u migrantskim centrima u Subotici i Kikindi, organizovana je predstava u subotičkom Dečjem pozorištu, programom podrške Evropske unije gradovima i opštinama širom Srbije, u kojima su smešteni migranti.

foto: N.H.

Ovakve projekte sprovodi Međunarodna organizacija za migrante, a u Subotici je organizovano niz turističkih i drugačijih akcija, među kojima je slično interesovanje imalo i druženje, kada su prošle godine migranti boravili u subotičkim restoranima, da razmene iskustva sa domaćinima koji su im priredili trpezu sa hranom sa svih kontinenata i sa svog lokaliteta i da uporede svoja jela sa subotičkim domaćim i međunarodnim specijalitetima.

Aleksandra Vuković iz Međunarodne organizacije za migracije kaže, da je cilj

takvih akcija, da migranti razmene sa lokalnim žiteljima svoja kulturna iskustva koja približavaju odnose.

Stotinak mališana iz migrantskih centara, zajedno sa decom iz Subotice bili su publika predstave u Dečjem pozorištu, čiji je glavni lik bio mali psić Tobi, kakav je i naziv predstave.

foto: N.H.

Za decu je predstava bila uzbudljiv doživljaj, a najveću podršku su im dali sami glumci iz Subotice, a Boško Boškov je poručio mališanima da se videlo po njihovoj reakciji da su sve razumeli, i da veruje da će sa takvim razumevanjem hrabro prihvatiti i svoje odrastanje.

U Subotici se planiraju i sportska dešavanja između migrantske populacije sa domaćinima, uz podršku Evropske unije.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track