GUŠČIJI SVET IMA NOVOG VLADARA: Cezar nadjačao dvostrukog šampiona Margitaresa!
Foto: S.U.

Nakon 33. mokrinske Gusanijade

GUŠČIJI SVET IMA NOVOG VLADARA: Cezar nadjačao dvostrukog šampiona Margitaresa!

Srbija -

MOKRIN: Petogodišnji Cezar, vlasnika Aleksandra Maluckova, nakon 17 minuta i 40 sekundi, nadjačao je i u beg naterao dvostrukog šampiona mokrinske Gusanijade i branioca titule Margitaresa. Njegovom vlasniku Miloradu Ristiću ostala je žal što mu stameni gusan, i pored silne želje i zalaganja, u ringu omeđenom žicom, nije doneo toliko željenu treću titulu. Sa druge strane Aleksandar Maluckov je bio egzaltiran nakon pobede, a u žaru slavlja stradala je i usna:

foto: S.U.

-Ništa strašno. Cezaru je u tuči sa Margitaresom bilo sto puta teže. Letelo je perje, bilo je i malo krvi, ali je ipak izdržao sve nalete rivala. Šopao je krilima protivnika i kljunom mu stezao šiju- u dahu je, opijenom pobedom, pričao Aleksandar koji je Cezara dobio pre tri godine. Ovaj srednjoškolac iz Mokrina je ispričao kako ga je krstio:

foto: S.U.

-Dok sam se pripremao za kontrolni iz istorije i bubao o o čuvenom rimskom carstvu i Gaju Juliju Cezaru, otac i brat su doneli gusana. Za mene jedini izbor bio je Cezar. Potajno sam se nadao pobedi, ali i strahovao od Margitaresa. San mi se ostvario. Ave, Cezare- slabodobitno je uzviknuo Aleksandar stiskajući pobednički pehar. Ponosni vlasnik potvrdio je ono što zna svaki mokrinski guščar. Bez svakodnevnih kilometarskih šetnji, kupanja, ali i zrnaste hrane, nema ni šampiona.

Živica Terzić , predsednik udruženje “Belo pero”, podseća da je Gusanijada zvanično registrovana u UNESKO i da se održava od 1986. godine. Ističe i da nije sve u šopanju krilima i kljucanju “mlogo jakim” kljunovima. Gusanijada je ipak nešto više:

foto: S.U.

-Mokrinčani ovom manifestacijom promovišu guščarstvo. Posebno smo ponosni na defile najpoznatijih primeraka guščije vrste. Četkica je i dalje najstarija guska u Mokrinu, a ima 22 godine. Njen vlasnik je Dragan Barbat. Najstariji je trostruki uzastopni šampion. To je, naravno, legendarni Acika, Aleksandra Adamova. Acika ima 19 godina. Najveću gusku ima Savica Grujić. Neke mokrinske guske težile su 13 i 14 kila. Najlepše jato ima Branislav Đomparin- nabraja Terzić.

foto: S.U.

Ostali najjači

Nadmetanja za 33. Gusanijadu počela su sredinom decembra, a u tri uzrasne katetorije je prodefilovalo stotinak gusana. Divili su se Mokrinčani i njihovi gosti umeću Nurmagomedova, Putina, Porzingisa, Spartaka, Kočiza, Mišela, ali i tehnici i neustrašivosti Erupcije, Izbeglice, Tufnice, Begunca. Ostali su samo najjači. U kategoriji jednogodišnjih gusana pobedio je Stanko, Vujadina Miščevića, dok je godinu dana stariji Arpad pobedio nakon 21 minuta i silno obradovao njegovog gazdu Željka Radakovića.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track