U Guču dolaze Brazilci inspirisani Bregovićevom muzikom

U Guču dolaze Brazilci inspirisani Bregovićevom muzikom

Srbija -
Orkestar "Go East" iz Brazila, oformljen nakon što su njegovi članovi čuli muziku iz filma "Podzemlje" Emira Kusturice, nastupiće na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči

BEOGRAD - Orkestar "Go East" iz Brazila, oformljen nakon što su njegovi članovi čuli muziku iz filma "Podzemlje" (Underground) Emira Kusturice, nastupiće na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči, najavilo je Udruženje Srba Latinske Amerike "Serbios Unidos".

Sve je počelo tako što je na jednoj srednjoškolskoj žurci u Rio de Žaneiru pre desetak godina, kada je društvo već posustajalo i počinjalo da se osipa, gost iz Rumunije, koji se tu zatekao, pustio kasetu koju je poneo sa sobom, ispričali su predstavnici Udruženja "Serbios Unidos".

Čuvši muziku kakvu nikada do tada nisu čuli, svi su ponovo poskakali i žurka je oživela. Na kaseti je bila muzika Gorana Bregovića iz Kusturičinog filma "Podzemlje".

Posle tog iskustva, nekolicina onih koji su bili na toj žurci, krenula je u istraživanje te muzike. Ne samo da ih je radoznalost dovela na Balkan, nego su u Riju počeli da organizuju "balkanske žurke" pod nazivom "Go East".

Žurke su postale veoma popularne u Lapi, delu Rija sa najživljom muzičkom scenom, te su u jednom trenutku, "partimejkeri" došli na ideju da bi bilo zgodno da okupe i bend koji bi svirao balkansku muziku.

Ostavljali su oglase po školama i nedugo zatim bend je već imao dvadesetak članova, među kojima i nekoliko značajnih predstavnika aktuelne muzičke scene Rija.

U Srbiju će ih doći desetak, pošto je bilo nemoguće obezbediti avionske karte za svih dvadesetak članova. Članovima orkestra "Go East" to će biti prvi neposredan kontakt sa sredinom čijom su muzikom "omađijani".

Predstavnici Udruženja "Serbios Unidos" navode da, iako organizacija i obezbeđivanje sredstava za tu akciju još nisu u potpunosti završeni, "Go East Orkestar" definitivno dolazi u Guču, zahvaljujući dobroj volji svih koji su se uključili u tu akciju.

"Najpre su im pomogli sami fanovi, brazilsko Ministarstvo finansija obezbedilo im je avionske karte, Ambasada Srbije u Braziliji odobrila je besplatne vize, Udruženje Srba Latinske Amerike je posredovalo. Ostalo je još da se Brazilcima obezbedi smeštaj", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track