KIŠA NIJE USPELA DA POKVARI REGATU U LOZNIČKOM KRAJU: Šta nama može kiša, kad odrastaš pored Drine ne plašiš se vode (FOTO)
Foto: T.Ilić

od Malog Zvornika do Banje Koviljače

KIŠA NIJE USPELA DA POKVARI REGATU U LOZNIČKOM KRAJU: Šta nama može kiša, kad odrastaš pored Drine ne plašiš se vode (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Kabanice, suncobrani u funkciji kišobrana, bili su deo opreme učesnika 14. regate “Drina je samo jedna”, koja je održana danas, 3. avgusta od Malog Zvornika do Žićine plaže u Banji Koviljači.

Uoči samog start padala je kiša, oblaci su se nadvili iznad regataša, ali se nebo ipak smilovalo pa rešilo da ne kaplje i pustilo da druženje na Drini protekne bez kiše. Na svu sreću danas se dan nije po jutru prepoznao, kako to neko reče.

foto: T.Ilić

Kao i prethodnih godina na startu kod malozvorničkog hotela ’’Rojal Drina’’ okupilo se i staro i mlado, čamci za dvoje, troje, ali i oni u koje se nakrcalo i po više od deset članova posade. Vijorile su se sa mnogih plovila srpske trobojke, a na vodi su bili drveni, plastični i gumeni čamci svih veličina. Ko se nije uplašio da eventualno kisne tokom plovidbe, i došao je na vodu, doneo je optimizam i dobro raspoloženje pa je treštala muzika, paljene se navijačke baklje, a sa mnogih plovila odmah je zadimio roštilj, treba ‘’izdržati’’ četiri sata plovidbe, a živ čovek mora nešto jesti. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, a i reka posle regate ostala čista pre polaska su posadama podeljena uputstva o pravilima ponašanja na vodi i kese za otpatke.

1 / 5 Foto: T.Ilić

- Šta nama može kiša, kad odrastaš pored Drine ne plašiš se vode ma sa koje strane dolazila. Biće super, ako padne padne, moraće i da stane. Možda je i bolje što je ovako’’šareno’’ vreme da nije upeklo pa da bude velika vrućina. Idemo da uživamo – reče jedan užurbani Dragan koji je u pogolemo čamče ubacivao piće i iće za ‘’dalek put’’.

Čamcima sa desne priključili su se po osmi put i oni sa leve obale potvrđujući po ko zna koji put da ovde Drina nije granica niti reka koja razdvaja već spaja ljude. Jeste na vodi bilo nekih četrdesetak plovila, manje od očekivanog za šta je krivo prevrtljivo vreme i najave onih meteo-alarma u boji, ali ko je došao uživao je na Drini koja nikada nije ista, a uvek je i lepa i neobuzdana, opasna za neoprezne, a izazov za vešte.

Oko 14 sati prvi čamci došli su na cilj, popularnu Žićinu plažu u Banji Koviljači gde je učesnike, ali i posetioce koji su došli da dočekaju ‘’mornare’’ čekalo posluženje.

Turističko-rekreativnu manifestaciju “Drina je samo jedna” zajednički su organizovali Grad Loznica, opština Mali Zvornik, MZ Banja Koviljača i Grad Zvornik (Republika Srpska). Nadaju se da će naredne godine za 15. plovidbu i nebo na najbolji način odraditi svoj deo posla pa će biti i više čamaca i više učesnika da ponovo dvadesetak kilometara plove rekom koju niko ne može ispraviti.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track