GRUPA MLADIH IZ KOSOVSKOG POMORAVLJA I GRAČANICE U SUBOTICI: Gračanička izložba slika sa kolonije Vidovdan
Foto: N.H.

likovna kolonija

GRUPA MLADIH IZ KOSOVSKOG POMORAVLJA I GRAČANICE U SUBOTICI: Gračanička izložba slika sa kolonije Vidovdan

Srbija -

SUBOTICA – Dom kulture iz Gračanice omogućio je da njihova postavka izložbe slika bude otvorena u Subotici u vestibilu Gradske kuće.

Gračanički gosti, grupa mladih studenata i učenika došli su na otvaranje izložbe slika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji "Vidovdan 2019”.

Izložbu je otvorila Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, a istakla je da tradicionalna saradnja sa gračaničkim Domom kulture i direktorom Živojinom Rakočevićem ima već duboke korene prijateljstva.

foto: N.H.

"Naši prijatelji iz Gračanice koji nisu mogli doći u Suboticu, sa nama su duhovno ovde, prilikom otvaranja gračaničke izložbe slika u našem gradu. Imamo odličnu saradnju u kulturi i obrazovanju, a svakog septembra, dolaze nam u goste deca iz Kosovskog pomoravlja, tako da sever i jug naše zemlje sjajno funkcionišu. Vidovdanska izložba iz Gračanice simbolično ove godine je otvorila subotičku proslavu Dana grada. Gračanički umetnici su nam preneli deo svoje duše, kolorita, svog neba, života, koji im sigurno nije lak, ali ga oni žive punim srcem i s dušom”, kaže Stevanović.

foto: N.H.

Mladi učenici i studenti iz Gračanice za Kurir pričaju o životu u Gračanici.

Nikolina Trifić je drugi put u Subotici, a lane joj se, kaže, grad dopao na prvi pogled.

"Život u Gračanici je drugačiji, u svakom trenutku imamo uključene telefone na ulici, jer su neka deca imala i neprijatnosti, pa nismo uvek bezbedni. Javljamo se roditeljima na svakom koraku, gledamo što ranije da se vratimo kući. Ali, već smo navikli na tu ograničenu slobodu. Iako nije kao ovde, jedva čekamo raspust, da posetimo roditelje u našoj Gračanici, gde živim sa mamom, tatom i bratom. Tamo sam sjedinjena sa našim manastirima, zaboravim i na strahove, a u Severnoj Mitrovici studiram prava, kaže Nikolina za Kurir.

Sara Sekulić je iz Lapljeg sela, nedaleko od Gračanice, ima 19 godina i sada studira prava u Beogradu, a Subotičani su, kaže, prijatni.

foto: N.H.

"Kao da sam kod kuće, grle nas i sa osmehom dočekaju. Život u Gračanici je težak za omladinu, rizični su večernji izlasci, a deci ograničava slobodu i izlaske, sa strahom izlaze na ulicu, ali kad ste rođeni tamo zaboravite i na strah, posle toliko godina i naučite da žive u istoj sredini sa Albancima”, kaže za Kurir Sara.

Obe kažu da su oduševljene arhitekturom Srbije, secesijskim građevinama, drugačijim od onih u Gračanici, ali i ljudima Subotice i Beograda.

foto: N.H.

Radove sa likovne kolonije „Vidovdan 2019" izložili su Snežana Pešić Rančić, čija slika „Sahrana lipljanskog episkopa" je zainteresovala posetioce neobičnim stilom i motivom. Slika Saše Dobrića „Kosovka" je među najupečatljivijim, kao i slika Mariete Konove „Gračanica, prvi pogled", Slaviše Mihajlovića „Zgarište" i drugih umetnika.

Žarko Milenković iz Doma kulture Gračanica zahvalio se na podršci i istakao da svake godine, uoči Vidovdana, na koloniji stvaraju umetnici iz Srbije.

„Iz Gračanice svoje goste vodimo do naših manastira, gde su na motivima proživljenih događaja na Kosovu i Metohiji i stvarane ove slike. Kosovsko-metohijski pejzaž, realan ili apstraktan, spomenici i crkveno nasleđe, ljudi i ornamentika, motivi su slika, kojima želimo ovom izložbom, dašak starog juga da prenesemo našem lepom severu”, rekao je Milenković.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track