ODRŽANA 9. PITIJADA U SELU KOD LOZNICE: Pite slane, slatke i savijače, lepe na oko, još lepše kad se probaju (FOTO)
Foto: T.Ilić

napravljeno 35 vrsta pita

ODRŽANA 9. PITIJADA U SELU KOD LOZNICE: Pite slane, slatke i savijače, lepe na oko, još lepše kad se probaju (FOTO)

Srbija -

KLUPCI - Ljubitelja domaćih pita preplavi osećaj sreće kada se nađe ispred jedne, a kada je pred njim tridesetak pita, slatkih, slanih, savijača, lepih za oko, a još lepših za nepce, e, to je pravi praznik.

foto: T.Ilić

Takav praznik imali su danas (14.9) u domu kulture lozničkog prigradskog naselja Klupci gde je održana deveta ’’Pitijada’’, organizovana dan uoči 86. Vukovog sabora.

foto: T.Ilić

Kao i prethodnih godina smotru pita organizovalo je Udruženje žena ’’Kalina’’ iz Klubaca, a domaćice su ponovo pokazale veliku veštinu. Izložene su bile pite, slane, slatke, sa kupovnim i domaćim korama, sa uobičajenim, ali i nekim ređim sastojcima koje im daju neverovatne ukuse.

Nagrađivane su najukusnije pite u kategorijama slatke, slani i pite savijače, a pred žirijem se našlo 35 ''izazova''. Ovoga puta iz Udruženja ’’Kalina’’ učestvovalo je samo nekoliko žena, dok su ostale učesnice bile osim iz Klubaca i Loznice i iz Lozničkog polja, Lipničkog Šora, Krupnja i Malog Zvornika.

foto: T.Ilić

Predsednica ’’Kaline’’ Grozdana Đukanović bila je zadovoljna odzivom i kako su se domaćice postarale da pripreme raznovrsnu ponudu i ocenila da su se sve učesnice potrudile pa su pite bile vrlo kvalitetne. Prema objašnjenju nekih od učesnica osim neophodnog materijala za pripremu svake pite, ako hoćemo da bude ukusna, potrebno je osim veštih ruku, dobrog recepta, iskustva i mnogo ljubavi.

Najbolju slatku pitu napravila je Maja Gvozdenović, među slanima je to bila pita Gordane Matić, dok je među savijačama, najbolje ocenjena ona koju je spremila Gordana Gvozdenović odlučio je žiri koji su činile članice udruženja žena iz pobratimskih mesnih zajednica Zelenika i Guča.

foto: T.Ilić

''Težak'' zadatak da oceni koje su to tri najbolje pite u kompletnoj konkurenciji imali su predstavnici ''sedme sile'' koji su odlučili da je najbolju pitu na ovoj ''Pitijadi'' spremila Milojka Andrić.

foto: T.Ilić

Posle proglašenja pobednika počela je degustacija, a deo pita izloženih poklonjen je u humanitarne svrhe. ''Pitijadu'' je organizovalo Udruženje žena Klubaca ''Kalina'' uz podršku Mesne zajednice Klupci i Turističke organizacije grada Loznice. Inače, organizovanje ove manifestacija počelo je sa željom da se predstavi što više domaćica, a najpre očuva tradicija spremanja naših jela na stari način, kao u vreme naših baka i prabaka kada je sve bilo ukusno i prirodno, i nije u hrani bilo ''hemije'' kao danas.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track