ZA LEP I UDOBAN ŽIVOT: Potražnja za stanovima u ovim gradovima je veća nego što mislite
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

Cene nisu jedini faktor

ZA LEP I UDOBAN ŽIVOT: Potražnja za stanovima u ovim gradovima je veća nego što mislite

Srbija -

Srpska prestonica je doživela vrtoglav skok cena nekretnina u protekle dve godine, što ipak nije umanjilo tražnju za stanovima koja je - nikad veća! To da svi žele u Beograd nije novost, ali šta se dešava u drugim gradovima Srbije?

Koliko koštaju nekretnine za one koji mir i harmoniju manjih gradova ne bi menjali ni za kakav beogradski haos?

Prošetali smo kroz manje centre Srbije i ostali zatečeni ponudom, a još više tražnjom za stanovima u gradovima za koje smo verovali da se polako prazne. Tamošnja situacija nas je demantovala, a evo i kako se kreće prodaja nekretnina u njima!

#1 Kruševac - izdavanje stanova nikad intenzivnije Kada je u pitanju izdavanje stanova Kruševac je definitivno jedan od gradova u kojima je potražnja najveća. Ako se uzme u obzir da je reč o gradu u centralnoj Srbiji, te da samu opštinu čini 101 naseljeno mesto sa 52 mesne zajednice, nije ni čudo što je potražnja za nekretninama u porastu.

Naime, Kruševac je grad sa čak osam srednjih škola (Medicinska, Hemijsko-tehnološka, Prva tehnička, Ekonomsko-trgovinska, Politehnička, Muzička škola, Gimnazija i Škola za osnovno i srednje obrazovanje), pa se svakog septembra u ovom gradu nađe niz novih učenika iz okoline Kruševca koji su u potrazi za stanom.

Iznajmljivanje stanova u Kruševcu se vrši i po cenama od 100 do 130 evra na mesečnom nivou za prosečan jednoiposoban stan, dok se ista nekretnina može kupiti za iznos od 40.000 evra.

Nešto bolje opremljeni i veći stanovi i dupleksi dosežu cene i do 50.000 evra, dok se nameštena garsonjera može kupiti i za nešto manje od 20.000 evra.

#2 Pančevo - potražnja za stanovima nadomak Beograda Pančevo je smešteno na samo 18 kilometara severoistočno od Beograda, i kao takav je idealan za one kojima je potrebna blizina beogradskih univerziteta i sličnih sadržaja koje Pančevo nema. Brojni su studenti koji se iz raznih krajeva Srbije doseljuju u Pančevo zbog studija u Beogradu, gde je iznajmljivanje stanova znatno skuplje u odnosu na pančevački standard.

Ono što Pančevu daje veliku prednost su gotovo troduplo niže cene stanova za prodaju u odnosu na beogradske, pa se prosečan dvosoban stan u ovom gradu može kupiti za iznos između 26.000 i 40.000 evra, što u Beogradu nije slučaj gotovo ni sa garsonjerama.

Pančevo je industrijski centar, grad brojnih preduzeća, banaka, zabavnih sadržaja i znamenitih ličnosti, pa je ono što nudi itekako privlačno svima koji su u potrazi za odgovarajućom nekretninom - kvalitetnom, a ujedno i neprecenjenom.

#3 Smederevčani sve više ulažu u nekretnine Smederevo je grad u kome definitivno nećete imati problema sa precenjenim nekretninama, kao što je to slučaj u nekim većim gradovima Srbije. U ovom gradu smo pronašli trosobne, lepo opremljene stanove u centru grada po ceni od 37.000 evra, dok se u širem centru Smedereva mogu pronaći i nekretnine po cenama od 25.000 evra.

Čime je izazvana toliko potražnja stanova u Smederevu? Jednostavno je - Smederevo je grad koji poseduje baš sve što je potrebno za kvalitetan i aktivan život, pa se pored niza preduzeća, školskih i zdravstvenih ustanova, u Smederevu nalazi i čitava lepeza ugostiteljskih objekata i mesta pogodnih za zabavu.

Za Smederevo se ne može reći da je monoton i uspavan grad, budući da je zbog čuvene Smederevske tvrđave uvek pun domaćih, a neretko i stranih turista.

#4 Prihvatljiv skok cena nekretnina u Jagodini Jagodina je proteklih godina doživela značajan ekonomski i infrastrukturni razvoj, pa je život u ovom gradu postao izuzetno dinamičan i ispunjen. Veliki je broj onih koji dolaze u Jagodinu zbog zaposlenja u nekoj od njenih firmi, a grad je primamljiv i kao turistička destinacija, s obzirom na verske objekte, arheološka nalazišta i ustanove kulture u Jagodini i njenoj okolini.

Sa privrednim rastom je došlo i do porasta cena nekretnina u Jagodini, ali se može reći da su one i dalje vrlo realistične i znatno povoljnije u odnosu na veće gradove u Srbiji.

Cena prosečnog dvosobnog stana u Jagodini je oko 30.000 evra, mada se u zavisnosti od lokacije i vaših preferencija mogu naći i znatno povoljniji stanovi (garsonjere koje se prodaju i za 20.000 evra), kao i veliki trosobni stanovi i dupleksi čije cene idu do 50.000 evra u slučaju najbolje lociranih i opremljenih stanova.

#5 Užice i Zlatibor - najlepša mesta za život u Srbiji Za Užice bi se moglo reći da spada u kategoriju najskupljih kada su u pitanju nekretnine, među gore navedenim gradovima. Ponuda nekretnina u Užicu se retko razdvaja od ponude istih na Zlatiboru, pa su cene nešto više s obzirom na turističke atrakcije koje se vezuju za ovaj predeo.

Cene prosečnih dovosobnih apartamana se kreću između 25.000 i 40.000 evra, dok je za one u “lux kategoriji” potrebno izdvojiti od 50.000 evra pa naviše. Iznajmljivanje apartamana na planini podrazumeva od 40-50 evra po jednom noćenju, dok je za iznajmljivanje stana u Užicu potrbeno izdvojiti od 100 evra pa naviše.

Ipak, potražnja za nekretninama u Zlatiborskom okrugu je izuzetno velika, jer je u pitanju vrlo profitabilan kraj gde se iznajmljivanje nekretnine uvek isplati. Takođe, bićemo slobodni da prenesemo utiske turista koji gotovo jednoglasno tvrde da je ovo najlepši kraj u Srbiji, pa je zaključak da se i lepote ovog mesta, čist vazduh i šume plaćaju u okviru nešto viših cena nekretnina.

Cene nekretnina u Srbiji najviše variraju u najvećim gradovima - Beogradu i Novom Sadu, gde su uglavnom sklone prevelikom rastu. Upravo zbog toga treba obratiti pažnju na manje gradove koji nude vrlo primamljive i kvalitetne nekretnine za prihvatljive cene.

Uostalom, cene nisu jedini faktor koji je na strani gore navedenih gradova - reč je o mestima koja nude brojne mogućnosti za lep i udoban život, pa zašto ih ne uzeti u obzir ako ste u potrazi za novim domom ili profitabilnom investicijom?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja