KRUŠEVAC REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM:  Gradi se fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, a ove i naredne godine biće završeno još 13 km kanalizacione mreže
Foto: Ž.M.

INVESTICIJA VREDNA 24 MILIONA EVRA

KRUŠEVAC REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM: Gradi se fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, a ove i naredne godine biće završeno još 13 km kanalizacione mreže

Srbija -

KRUŠEVAC - Projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu počeo je da se realizuje 2015. godine, a sastoji se iz dva dela - izgradnja kanalizacione i kolektorske mreže i Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- U aprilu prošle godine započela je izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a ove i naredne godine biće završeno još 13 km kanalizacione mreže. Građevinski radovi biće završeni u narednom mesecu, a na ovom terenu je izgrađen 41 objekat. Prvo testiranje biće obavljeno u novembru kada će biti ubačena prva količina otpatnih voda. Probni rad fabrike trajaće četiri meseca, a zvaničan početak rada je planiran za mart 2020. godine. Do sada je izgrađeno je 27 km kanalizacione mreže i 23 km kolektorske mreže. Ukupna vrednost investicije je 24 miliona evra od kojih je 10 miliona za novu kanalizacionu i kolektorsku mrežu, a 14 za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, kaže Vladimir Milosavljević, direktor JKP „Vodovod Kruševac“.

Prema njegovim rečima, u postrojenju će biti tri linije - linija vode, mulja i tretmana mulja. Oko 7.500 tona mulja biće podvrgnuto solarnom sušenju i svešće se na 2.500 tona suve materije od 70 odsto, koje će se koristiti kao čvrsto gorivo u Gradskoj toplani Kruševac. Na ovaj način Kruševac rešava višedecenijski problem prečišćavanja otpadnih voda na vrlo kvalitetan način. U Srbiji postoji osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja ne rade punim kapacitetom, a ovo će biti najsavremenije.

U okviru studijske posete, predstavnici 18 javnih vodovodnih preduzeća iz Srbije posetili su kruševačku fabriku u izgradnji i detaljno se upoznali sa realizacijom kompletne investicije, koja je najveća u zemlji u ovoj oblasti. Posetu je organizovala konsultantska kuća „Gauf i Setik“, koju je angažovala nemačka KaEfVe Banka, čijim sredstvima se gradi kanalizaciona i kolektorska mreža, kao i Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track