12. FESTIVAL MLADE RAKIJE U SELU LJUTOVO KOD SUBOTICE: Izložena pića od svih voćki, ali najbolja je bila ŠLJIVOVICA
Foto: N.H.

oko 3.000 posetilaca

12. FESTIVAL MLADE RAKIJE U SELU LJUTOVO KOD SUBOTICE: Izložena pića od svih voćki, ali najbolja je bila ŠLJIVOVICA

Srbija -

LJUTOVO- SUBOTICA – Danas je tradicionalno u selu Ljutovo kod Subotice, poznatom po voćarstvu, održan 12. Festival mlade rakije, na ljutovačkom salašu porodice Blaška Kopilovića, poznatog poljoprivrednika, u čiju čast se više od decenije i organizuje manifestacija.

Hladan i oblačan subotnji dan, posle jučerašnje i noćašnje kiše, nije smetao da se na Festivalu rakije okupi rekordnih oko 3.000 posetilaca, a došli su iz čitave Srbije, od juga do severa, kaže za Kurir Saša Kopilović, sin Blaškov i predsednik Udruženja proizvođača mlade rakije.

„Više od decenje mnogi tradicionalno dolaze u Ljutovo, da probaju sve vrste voćnih rakija, ali pre svega da se takmiče u tome ko je bolji majstor u proizvodnji mladih rakija. Ove godine imamo 354 uzorka, od 45 izlagača, a stručni žiri ocenjuje sa ekspertom prof dr. Ninoslavom Nikićevićem ko će poneti titulu najboljeg proizvođača“, kaže Saša za Kurir.

Zanimljivo je da je samo kajsijevače bilo 94 uzorka, ali prvo i drugo mesto je ipak uzela šljivovica, proizvođača Slobodana Senića, iz Rače kod Kragujevca. Treće mesto je pripalo destileriji Stanišić, za jabukovaču. Dodeljene su i diplome, a za Raču je otišao kazan od 100 litara poznate firme DESK iz Subotice. Pobednik Slobodan Senić, koji tradicionalno ne odustaje od srpske šljivovice, kaže, „ipak je to brend Srbije“.

„ Prijavljeno je oko 130 takmičara, tu je preko 45 izlagača, a stigla su rekordna, 94 uzorka kajsijevače, po čemu je oboren i evropski rekord“, kažu organizatori. Sever Bačke poznat je inače po dobrim voćnjacima i vinogradima, gajenju jabuka, kajsija i breskvama koje se gaje ne samo na crnici, nego i na peskovitim voćnjacima Palića. Ljutovačka kajsija je nadaleko poznata, a nagrađivana od Srbije do Budimpešte i na ostalim evropskim festivalima

rakije. Ove godine je ipak šljiva bila slađa i kvalitetnija, sudeći po nagradama.

Svake godine druga subota u novembru planirana je za proizvođače rakije koji se takmiče, konzumente i domaćine koji popune svoje rezerve u kućnim podrumima kvalitetnom mladom kajsijevačom, šljivom, dunjom, kruškom i lozom.

„Subotička peščara“, Udruženje proizvođača i ljubitelja rakije čiji je Saša Kopilović predsednik, organizator je ove tradicionalne manifestacije.

Oko pola dva su dodeljene nagrade, a posetioci su za ulaznicu od 300 dinara dobili staklenu čašicu za degustaciju rakije. Nijedna rakijada za gurmane ne može da prođe bez roštilja i piva, svežih čvaraka i kiselog kupusa, čega je u Ljutovu bilo u izobilju i za male pare. Svih 12 prethodnih rakijada zabeleženo je u posebnim albumima i na uramljenim fotografijama, koje uz ostale tradiciionalne predmete čuva Udruženje „Subotička peščara“.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track