OBUKA ZA DESET GERONTO-DOMAĆICA U LOZNICI: Za samo 20 radnih dana biće spremne da pomognu starima i nemoćnima
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

NSZ I DOM ZDRAVLJA DR MILENKO MARIN

OBUKA ZA DESET GERONTO-DOMAĆICA U LOZNICI: Za samo 20 radnih dana biće spremne da pomognu starima i nemoćnima

Srbija -

U saradnji sa Domom zdravlja "Dr Milenko Marin" loznička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje za deset nezaposlenih žena organizuje obuku za zanimanje geronto-domaćice.

Interesovanje je bilo veoma veliko, ali je broj ograničen na deset osoba i one će proći odgovarajuću obuku koja obuhvata i 20 dana radne prakse.

Potrebe tržišta rada su velike zato što na području koje pokriva filijala NSZ u Loznici postoji privatni dom za stare koji radi u Tršiću, u Brasini se gradi još jedan koji će u dogledno vreme biti otvoren, državni Dom za stare postoji više godina u Krupnju, a osim toga i sve veći je broj starih osoba koje žive same tako da postoje potrebe za angažovanjem geronto-domaćica, kažu u NSZ Loznica. Posle završene obuke polaznice će polagati test znanja i onda dobiti odgovarajuću diplomu da mogu da se bave ovim humanim poslom.

Obuka obuhvata zdravstvenu negu starih i nemoćnih osoba, psihološke i socijalne aspekte starenja, najčešće zdravstvene probleme starih, održavanje higijene i kontrolu uzimanja propisane terapije.

Do kraja godine NSZ bi trebalo da u Loznici i susednim opštinama organizuje obuke za krojenje i šivenje za deset i obuku za pletenje, koju će pohađati šestoro polaznika.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track