Najnovije vesti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija
Foto: Kurir

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija

Srbija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija na kome učestvuje oko 200 privrednika iz dve zemlje. Tom prilikom najavio je aktiviranje seta mera u delu prehrambenog sektora, izvoza, ali i traktora i mehanizacije kojima će se u najskorijem vremenu značajno ubrzati saradnja dve zemlje. Na forumu je potpisan i niz sporazuma izmedju srpskih i beloruskih kompanija kako u prehrambenom, tako i u automobilskom i industrijskom sektoru. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

foto: Kurir

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

foto: Kurir

Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izmedju dve zemlje je ispod 20 miliona dolara, a može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

(Kurir)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...