Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija
Foto: Kurir

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija

Srbija -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Poslovni forum Srbija Belorusija na kome učestvuje oko 200 privrednika iz dve zemlje. Tom prilikom najavio je aktiviranje seta mera u delu prehrambenog sektora, izvoza, ali i traktora i mehanizacije kojima će se u najskorijem vremenu značajno ubrzati saradnja dve zemlje. Na forumu je potpisan i niz sporazuma izmedju srpskih i beloruskih kompanija kako u prehrambenom, tako i u automobilskom i industrijskom sektoru. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

foto: Kurir

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

foto: Kurir

Robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izmedju dve zemlje je ispod 20 miliona dolara, a može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogodnosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track