TRAŽE VIŠE POLICAJACA ZBOG MIGRANATA: U Malom Zvorniku preduzimaju pojačane mere za zaštitu građana i njihove imovine!
Foto: T.Ilić

preventivno

TRAŽE VIŠE POLICAJACA ZBOG MIGRANATA: U Malom Zvorniku preduzimaju pojačane mere za zaštitu građana i njihove imovine!

Srbija -

MALI ZVORNIK – Zbog pojačanog priliva migranata, od MUP Srbije i PU u Šapcu ponovo će biti zatraženo povećanje broja policijaca u Malom Zvorniku, jedan je od zaključaka sa poslednje sednice Savet za bezbednost ovog pograničnog mesta na Drini, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Radi preventivnog delovanja na očuvanju javnog reda i mira, zaštite građana i njihove imovine, predviđeno je poboljšanje sistema video nadzora u centru Malog Zvornika, osposobljavanje postojećih kamera, nabavka i postavljanje novih, kao i uključivanje ulične rasvete pored državnog puta u svim MZ, gde za to ima tehničkih uslova.

Predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je na sednici da zbog situacije sa migrantima nema mesta panici, ali da je neophodno stalno praćenje situacije, blagovremeno delovanje i preduzimanje neophodnih mera, koje će omogućiti da situacija bude pod kontrolom.

foto: T.Ilić

Naglasio je i da će opština, u saradnji sa malozvorničkom policijskom stanicom, preduzeti sve što može da doprinese očuvanju bezbednosti na svojoj teritoriji. Na građane je apelovano da prijave sve za koje znaju da se na području malozvorničke opštine bave ilegalnim transportom migranata u susednu BiH jer takvi ne samo da krše zakon već ‘’veoma doprinose masovnom dolasku migranata i zahvaljujući njima migranti Mali Zvornik prepoznaju kao mesto pogodno za prolaz na putu ka Evropskoj uniji’’.

U opštini ili stanici policije uskoro će u te svrhe biti otvorena posebna telefonska linija, dok će za kontakt sa predsednicima MZ i ostalim sugrađanima, radi dojave informacija o migrantima na terenu i njihovom kretanju i ponašanju, biti određen poseban službenik u policiji. Opština će zbog potencijalne opasnosti od širenja koronavirusa, a povećava se sa prilivom migranata, od Zavoda za javno zdravlje Srbije, kao i Republičkog komesarijata za izbeglice, tražiti stručnu i savetodavnu pomoć u vezi odgovarajućeg postupanja sa izbeglicama. Građanima su data i konkretna uputstva šta treba da čine kako bi doprineli odbijanju migranata što ‘’ne podrazumeva nasilno, ili nehumano ponašanje’’.

foto: T.Ilić

Precizirano je da prilikom izlaska, makar i na kratko, treba zaključavati kuće i stanove, adekvatno obezbediti podrume, vikendice, garaže i slične objekte koje retko koriste, zaključavati bežični internet i ne treba biti previše na usluzi migrantima, jer će takvi biti označeni kao mesto gde možda mogu dobiti prenoćište, hranu ili drugu podršku, zbog čega će im se migranti stalno obraćati.

Iznet je podatak da oko 2,5 miliona ljudi godišnje pređe kroz ove opštine, na dva granična prelaza ka BiH, kao i da 90 posto migranata koji uđu u našu zemlju dođe na granicu u Mali Zvornik. Sednici su prisustvovali i predsednici malozvorničkih MZ, a od njih je zatraženo da sugrađane obaveste o zaključcima Saveta i merama koje opština preduzima zbog migranata. Inače, malozvornička opština nalazi se na ruti migranata kojih ovde dnevno dolazi i do 50, a prošlog meseca je njihova.

Kurir.rs/T. Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track