U GRAČANIČKOM DOMU ZDRAVLJA POJAČANA BEZBEDNOST ZBOG VIRUSA: Osoblje obavezno da nosi maske i rukavice
Foto: Profimedia

preventiva

U GRAČANIČKOM DOMU ZDRAVLJA POJAČANA BEZBEDNOST ZBOG VIRUSA: Osoblje obavezno da nosi maske i rukavice

Srbija -

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević izjavila je danas da medicinsko osoblje u ustanovama primarne zdravstvene zaštite zbog epidemije koronavirusa postupa po pravilima i uputstvima Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice.

Prema njenim rečima, medicinsko i pomoćno osoblje Doma zdravlja Gračanica od nedavno je u obavezi da poštuje posebne mere opreza i zaštite u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a u tom cilju svi zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima dužni su da nose maske i rukavice, prenosi portal Kosovo online.

Ona je navela i da su ekipe Hitne pomoći u Lapljem Selu, koje po pozivu izlaze na teren, opremljene kompletnom zaštitnom opremom, od vozača i medicinskih tehničara do dežurnog lekara.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević naglašava da su zdravstveni radnici spremni i edukovani šta treba činiti u slučaju pojave zaraze.

"Postoji protokol i algoritmi na osnovu kojih ćemo prepoznati pacijenta koji je zaražen, kao i to kako ćemo prema utvrđenom protokolu postupati dalje", rekla je Dimitrijević i dodala da DZ ima dovoljne količine zdravstvene opreme kako bi se prvenstveno osoblje zaštitilo od zaraze.

Ona je apelovala na starije sugrađane da ne izlaze iz svojih domova i da ukoliko osete simptome povišene temperature ili otežano disanje odmah obaveste mobilne ekipe koje će ih obići i ustanoviti njihovo stanje i potom postupiti po uputstvima.

"Naše ekipe odmah će delovati na licu mesta i ukoliko lekar proceni da je pacijentu potrebna nega, prvo će biti zadržan u kućnoj izolaciji, a kasnije će se transportovati na infektivno odeljenje u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite", rekla je Dimitrijević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja