DA RODITELJIMA BUDE LAKŠE: Usluga eVrtić u Kruševcu, Dimitrovgradu i Lebanu
Foto: Shutterstock

Usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove

DA RODITELJIMA BUDE LAKŠE: Usluga eVrtić u Kruševcu, Dimitrovgradu i Lebanu

Srbija -

BEOGRAD - Usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove - eVrtić, aktivna je od juče u Kruševcu, Dimitrovgradu i Lebanu, objavila je vladina Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Usluga eVrtić je od ove godine dostupna roditeljima putem Portala eUprave po prvi put u svim opštinama i gradovima u Srbiji.

"Prilikom korišćenja ove elektronske usluge automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju ni jedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter", poručuju iz Kancelarije.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, zatim, sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu.

Zato, preporuka Kancelarije za IT i eUpravu svim predškolskim ustanovama, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jeste da se roditeljima omogući da elektronskim putem dostave ovu dokumentaciju.

Uslugu eVrtić na Portalu eUprava je prvi omogućio grad Beograd 2016. godine.

Prošle godine eVrtić su koristili roditelji u 17 gradova i opština širom Srbije, a od ove godine sve lokalne samouprave pružaju ovu elektronsku uslugu.

U ovom trenutku usluga je dostupna u Aleksincu, Nišu-Medijana, Kragujevcu, Beloj Crkvi, Raški, Blacu, Boljevcu, Boru, Bosilegradu, Bačkoj Palanci, Vladimircima, Vladičcinom Hanu.

Zatim, u Vlasotnicu, Gadžinom Hanu, Despotovcu, Paraćinu, Doljevcu, Zaječaru, Kniću, Medveđi, Merošini, Sokobanji, Surdulici, Plandištu, Priboju, Ražnju, Trgovištu, Chićevcu, Svilajncu, Smederevskoj Palanci, Valjevu i Čajetini.

Usluga eVrtić je inače dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima portala, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track