OPŠTINA PLAĆA KOMUNALIJE UMESTO GRAĐANA: Računi za potrošnju vode i iznošenje smeća BIĆE PLAĆENI IZ BUDŽETA
Foto: T.Ilić

MALI ZVORNIK POMAŽE U DOBA KORONE

OPŠTINA PLAĆA KOMUNALIJE UMESTO GRAĐANA: Računi za potrošnju vode i iznošenje smeća BIĆE PLAĆENI IZ BUDŽETA

Srbija -

MALI ZVORNIK - Računi za korisnike komunalnih usluga JKP ‘’Drina’’, potrošnju vode i iznošenje smeća, za mesec april biće izmirene iz sredstava budžeta Opštine Mali Zvornik.

Predsednik opštine Zoran Jevtić potvrdio je da je opštinski Štab za vanredne situacije ove sedmice pokrenuo procedure za pružanje direktne pomoći i podrške lokalnom stanovništvu usled epidemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, račune za usluge odnošenja smeća i vodosnabdevanja u prošlom mesecu izmiriće umesto građana opština i na ime toga JKP ‘’Drina“ iz lokalnog budžeta isplatiti subvenciju u iznosu od 2,7 miliona dinara, u nameri da bar malo olakša ekonomsku situaciju na lokalnom nivou, nastalu usled aktuelne epidemije koronavirusa.

foto: T.Ilić

- Građani za april neće dobiti fakture za vodu i iznošenja smeća i te obaveze neće platiti iz svog džepa. To se za vodu odnosi na 3.163, a smeće 2.820 korisnika. Na ovaj način želimo, koliko smo u mogućnosti, da im olakšamo situaciju. Ugroženim sugrađanima, za koje opštinska komisija utvrdi da ispunjavaju kriterijume za dodelu novčane pomoći, obezbedićemo i po par rukavica i zaštitnu masku, radi sprečavanja širenja kovida – 19.

Pored toga ćemo podeliti po dve hiljade dinara jednokratne pomoći za oko dve i po hiljade ljudi, oko 1.850 penzionera i jedan broj socijalno ugroženih građana, za šta smo izdvojili oko pet miliona dinara. Oni će ih utrošiti u svom mestu stanovanja čime ujedno pomažemo i lokalne prodavnice jer će kod njih završiti deo tog novca. Borba sa koronavirusom nije gotova i tražimo od građana da i nakon ukidanja vanrednog stanja pokažu maksimalnu odgovornost i nastave da primenjuju preporučene mere zaštite, štiteći i sebe i svoje najmilije – kaže Jevtić.

To nije sve, pošto će za 50 ugroženih građana biti obezbeđeni humanitarni paketi u okviru projekta ‘’Odgovor na kovid pandemiju na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga’’, koji, preko Asocijacije ‘’Duga’’ finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sufinansira malozvornička opština. Opštinska uprava obezbediće iznos od 75.000 dinara, odnosno 1.500 dinara po paketu.

foto: T.Ilić

Reč je o paketima sa osnovnim životnim namirnicama (brašno, krompir, so, šećer, ulje, pasulj, sredstva za higijenu) u vrednosti od 6.760 dinara, čiju će nabavku lokalna samouprava podržati sa 20 odsto učešća u finansiranju.

Paketi su predviđeni za najugroženije porodice, koje će članovi projektnog tima, u saradnji sa opštinskim Crvenim krstim i Centrom za socijalni rad, obići, radi procene situacije u kojoj se nalaze. Inače, na području malozvorničke opštine od početka pandemije registrovane su dve osobe pozitivne na koronavirus.

Kurir.rs/T. Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja