BANJA KOVILJAČA U CVEĆU: Ruže, magnolije, Kur-salon i Kupatilo kralja Petra I kao motivi za suvenire
Foto: Kurir/T.Ilić

Suveniri za posetioce’’kraljevske banje’’

BANJA KOVILJAČA U CVEĆU: Ruže, magnolije, Kur-salon i Kupatilo kralja Petra I kao motivi za suvenire

Srbija -

Posetioce Banje Koviljače kod velike kapije, na ulazu u banjski park, od nedavno dočekuje novi Turistički info-centar sa suvenirnicom koji je otvorila Turistička organizacija grada Loznice (TOGL).

Iz TOGL kažu da su inspiracija za novu kolekciju ‘’Banja Koviljača u cveću’’, koja ima četiri dizajnerska rešenja, bili cveće u raskošnom banjskom parku, ruže, magnolija, dan i noć, kao i najznačajniji objekti u njemu poput poznate dvorane Kur-salon, Kupatila kralja Petra I, ulazne kapije kao i sam naziv Banja Koviljača.

Tri dizajna su kolorna rešenja, a četvrti je u jednoj boji kako bi bio lakše primenljiv u svim medijima, objašnjavaju iz TOGL. Ovo je četvrta kolekcija suvenira za ‘’kraljevsku banju’’, prva je ‘’Banja Koviljača - linija“, urađena 2017. godine čiji je motiv banjska dvorana Kur-salon, kao najlepši i najznačajniji objekat u Banji Koviljači, početkom naredne godine povodom 110 godina Kupatila kralja Petra, urađeni su suveniri pod imenom ‘’Kupatilo kralja Petra I” inspirisani autentičnim podnim pločicama u tom kupatilu koje je do danas zadržalo originalan izgled.

Povodom otvaranja Kur-salona u jesen 2018. godine ‘’izbačena’’ je nova kolekcija suvenira ‘’Banja Koviljača – retro’’ inspirisana adaptacijom i ponovnim otvaranjem tog najznačajnijeg objekta u poznatom banjskom lečilištu. Inače, legenda kaže da je Banju Koviljaču nekada krasilo smilje i kovilje, a da su se u vreme Karađorđevića, koji su često dolazili ovde i zbog kojih je i nazvana ‘’kraljevska banja’’, u banjskom parku najviše sadile bele i crvene ruže.

Pored Banje Koviljače, turisti kad dođu u ovaj kraj mogu uživati u lepotama reke Drine, planine Gučevo, posetiti Tršić, zavičaj Vuka Karadžića, i Manastir Tronoša koji traje već sedam vekova.

Kurir / T.Ilić Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja