Gradonačelnik Stevan Bakić: Gradska vlast će se u narednom periodu posvetiti realizaciji započetih i novih projekata
Foto: grad Subotica

Obeležen Dan grada Subotice

Gradonačelnik Stevan Bakić: Gradska vlast će se u narednom periodu posvetiti realizaciji započetih i novih projekata

Srbija -

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. seprembra 1779. godine postao slobodan kraljevski grad.|

Na svečanoj sednici prisutnima su se, najpre, obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

Uz čestitke dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ i zahvalnost na, kako je rekao, svemu što su učinili za naš grad, njegovu afirmaciju i podizanje ugleda u našoj zemlji i inostranstvu, gradonačelnik Bakić je istakao da je svečana sednica Skupštine grada, upriličena povodom obeležavanja Dana grada Subotice, 1. septembra, prilika i da ukratko podseti na prioritete aktuelnog gradskog rukovodstva, ali i da ukaže na realnost u kojoj trenutno živimo, radimo i stvaramo.

foto: grad Subotica

Izvesno je, naglasio je, da će se gradska vlast u narednom periodu posvetiti, pre svega, realizaciji započetih, ali i novih projekata, tako da će aktivnosti biti usmerene na: završetak radova na zgradi Narodnog pozorišta; nastavak izgradnje spa centra sa akva parkom na Paliću; realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš”; rekonstrukciju Doma za decu „Kolevka“, Opšte bolnice i Gradskog stadiona.

foto: grad Subotica

Podsetio je da je u Privrednoj zoni „Mali Bajmok” i Slobodnoj zoni Subotica 15. marta ove godine – kada je zbog situacije sa korona virusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije – bilo radno angažovano oko 6.500 radnika, da su kompanije koje rade u režimu Slobodne zone zapošljavale oko 5.200 radnika, dok je „Gordon Kalcedonija“, koja ne posluje u tom režimu, imala oko 1.300 zaposlenih.

Dobro je, ocenio je, da od izbijanja pandemije virusa korona do danas nijedna od tih kompanija nije prekidala svoje proizvodne aktivnosti.

foto: grad Subotica

„U periodima izražene epidemiološke situacije bilo je slučajeva da su neki proizvodni subjekti skraćivali trajanje smenskog procesa rada ili su kratko vreme radili samo u jednoj smeni, osim za vreme vanrednog stanja na vrhu talasa epidemije kada je nekoliko kompanija koristilo mogućnost kolektivnog godišnjeg odmora. Pandemija je, istina, uticala na određeno smanjenje obima proizvodnje u kompanijama u Slobodnoj zoni Subotica koje su sve isključivo izvozno orijentisane, prvenstveno zbog pada proizvodnje u fabrikama Evropske unije koje koriste komponente koje se proizvode u Slobodnoj zoni ili proizvode komponente za potrebe kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da se radovi na izgradnji proizvodnog pogona nemačke kompanije „Bojsen” ni u jednom momentu nisu prekidali, da se odvijaju planiranom dinamikom i da se završetak ove najveće investicije u Subotici, vredne oko 65 miliona evra, očekuje se krajem godine.

foto: grad Subotica

„Dve stotine i četrdeset prvi rođendan našeg grada ove godine obeležavamo u nesvakidašnjim okolnostima, ali uz iskrenu zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju koji tokom epidemije korona virusa svakodnevno rizikuju živote i bore se za sve nas. Epidemiološka situacija je još uvek nesigurna, neophodna je disciplina u poštovanju preventivnih mera, razumevanje, strpljenje i odgovornost da savladamo i ovu opasnost, da nakon toga – uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Pokrajinske vlade – nastavimo da ulažemo energiju u ekonomski oporavak našeg grada i njegov dalji napredak i razvoj“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić, čestitajući, istovremeno, i prisutnima u Velikoj većnici, i svim sugrađanima Dan grada Subotice.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor poželeo je dobrodošlicu prisutnima u Velikoj većnici i nakon kraćeg istorijskog osvrta na današnji dan istakao da nije ovo prva globalna zaraza sa kojom se suočavamo, ali je verovatno ova prva svečana sednica za poslednjih 241 godinu koja se održava u uslovima globalne pandemije.

„Dobra je vest da ne delimo zajedničku evropsku istoriju samo kroz velike i katastrofične događaje, već postajete deo evropske istorije onog trenutka kada postanete deo evropskog visokoškolskog krvotoka - a Subotica je deo te zajedničke evropske istorije postala 363 godine pre donošenja Povelje o sticanju statusa slobodnog kraljevskog grada. Naime, Petrus Vincency de Sobotka je 1416. godine otišao na studije u Krakov, kao prvi student sa ovog područja, da bi se vratio u zavičaj i svoje znanje primenio na opšte dobro“, kazao je Pastor.

Poveljom o sticanju statusa slobodnog kraljevskog grada, dodao je, Subotica nije dobila samo novo ime – dobila je mogućnost da se razvija u skladu sa političkim, ekonomskim, kulturnim, arhitektonskim vrednostima Srednje Evrope.

foto: grad Subotica

„I još važnije, dobila je priliku da preskoči senku provincijalnosti. Povelja o sticanju statusa slobodnog grada je predstavljala samo potvrdu činjenice da je Subotica grad – da je to prostor u kojem građanin stiče status slobodnog i ravnopravnog pojedinca; Povelja je bila potvrda da urbani prostor rađa slobodu i jednakost građana i da je istorija Subotice - istorija izgradnje institucija i poštovanja pravila“, rekao je Balint Pastor.

Povelja je, istakao je, predstavljala potvrdu da su svi stanovnici Subotice, bez obzira na nacionalnu, jezičku ili versku različitost stekli pravo na građanstvo.

„Hrvati, Nemci, Mađari, Jevreji, Bunjevci, Srbi, Slovaci... su svoj grad zvali Szabatka, Subotica, Zobotka, Sabbathka... Zajednički sadržalac svih imena je jedna reč – sloboda. Grad koji ne neguje slobodu i jednakost građana, izneverava svoju suštinu“, naglasio je Pastor.

Balint Pastor je čestitao dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja, izražavajući zahvalnost na podizanju materijalnih i duhovnih vrednosti i doprinosu za promociju ugleda našeg grada u zemlji i inostranstvu, a prisutnima u Velikoj većnici i svim sugrađanima čestitao Dan grada Subotice.

Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, zvanje Počasni građanin dodeljeno je Đuli Palfiju, inženjeru elektrotehnike. Njemu je diplomu zvanja Počasni građanin uručio gradonačelnik Stevan Bakić.|

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su Erika Kabok, novinar, uredniku, i dr sci. med. Gordana Krtinić, specijalisti epidemiologije. Diplome priznanja „Pro urbe“ Eriki Kabok, kao i mr. sci. med. Branki Milosavljević, koja je nagradu primila umesto službeno odsutne Gordane Krtinić, uručio je predsednik Skupštine grada Balint Pastor.|

foto: grad Subotica

U ime nagrađenih, predlagačima i subotičkoj lokalnoj samoupravi za, kako je rekao, organizaciju svečane sednice Skupštine grada, zahvalio se Đula Palfi.

Predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Subotice naknadno će upriličiti kratak prijem za dobitnike nagrada i tom prilikom će im uručiti bronzane plakete koje zbog nemogućnosti njihove izrade nisu mogle biti uručene tokom današnje svečane sednice.

Svečanoj sednici Skupštine grada Subotice prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik gradonačelnika Imre Kern, republički i pokrajinski poslanici sa teritorije grada Subotice, odbornici Skupštine grada Subotice, članovi Gradskog veća i predstavnici državnih organa.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde“. U prigodnom kulturno-umetničkom delu programa nastupile su učenice Muzičke škole: Sara Jović (klavir) i Viktoria Kurina (violina).

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track