MOST KOD MALOG ZVORNIKA MOGU DA PRELAZE SAMO LOKALCI: Ali nakon ovog sastanka sve bi trebalo da se promeni
Foto: T. Ilić

problem graničnog prelaza

MOST KOD MALOG ZVORNIKA MOGU DA PRELAZE SAMO LOKALCI: Ali nakon ovog sastanka sve bi trebalo da se promeni

Srbija -

Od otvaranja rekonstruisanog pešačkog mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji je preko Drine najkraća veza između Malog Zvornika i Zvornika u Republici Srpskoj, prošlo je skoro mesec dana, a njega i dalje mogu koristiti samo meštani ova dva pogranična mesta.

Zvornik su juče posetili ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić i komandant EUFOR-a u BiH Rajnhard Trišak, a posle njihovog sastanka sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem saopšteno je da su dogovorene dve inicijative. Prema Stevanovićevim rečima, prva je da se promeni status graničnog prelaza na starom pešačkom mostu tako što bi bio bio omogućen slobodan prelaz za sve građane iz bilo kog mesta sa obe obale, a ne samo stanovnika Zvornika i Malog Zvornika kao što je to sada slučaj.

Druga je da prelaz dobije status integrisanog graničnog prelaza, odnosno da se kontejner za smeštaj službenih lica nalazi na desnoj strani, u Srbiji, čime bi u Zvorniku dobili više prostora u samom centru grada u koji se direktno stiže prelaskom mosta. Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, odnosno malogranični prelaz preko Drine između dva Zvornika bio je zbog rekonstrukcije zatvoren od kraja avgusta prošle godine do 28. istog meseca ove godine.

foto: T. Ilić

Za radove na mostu Vlada Srbije je izdvojila 600.000 evra, a deo novca Grad Zvornik. Na mostu dugom 150 i širokom malo više od sedam metra pored ostalog su urađeni antikorozivna zaštita, peskarenje i farbanje, zamena kompletne kolovozne konstrukcije i odvodi atmosferskih voda. Stari most, kako ga zovu meštani, spojio je dva Zvornika 1929, a svečano je otvoren i osvećen januara 1930. godine u prisustvu kralja Aleksandra po kome je nazvan.

Koliko je značajan za ljude sa obe strane Drine ilustruje podatak iznet po nedavnom otvaranju mosta da je pre započete rekonstrukcije bilo beleženo oko tri hiljade prelaza dnevno jer mnogi sa jedne na drugu obalu odlaze zbog trgovine, posla, ili školovanja.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track