SPREMNI DA NALOŽE RADIJATORE: I pre roka ako treba! Ukoliko baš zazimi, Lozničanima će biti toplo
Foto: Kurir/T.Ilić

loznica

SPREMNI DA NALOŽE RADIJATORE: I pre roka ako treba! Ukoliko baš zazimi, Lozničanima će biti toplo

Srbija -

LOZNICA - Do kalendarskog početka nove grejne sezone ostale su dve sedmice, a u lozničkom JP ’’Toplana’’ spremni su i da pre tog roka ’’podlože’’ kotlove i zagreju prostorije svojih korisnika. Sve pripreme su blagovremeno obavljene i ukoliko baš zazimi Lozničanima će biti toplo.

Prema rečima direktora preduzeća Miodraga Dišića, tokom letnjih meseci pored redovnih poslova urađena je rekonstrukcija dela toplovoda, izmeštena lire kod robne kuće i uklonjena ona ispod mosta na Štiri koja je sužavala protok vode prilikom velikih kiša i stvarala usko grlo.

’’Toplana’’ je pripremila svoje kotlarnice “Nova gradska toplana”, “Moda”, “Štira” i “Banja Koviljača”, kao i sedam podstanica, a ovih dana trebalo bi da bude poznato hoće li joj biti dodeljena na upravljanje i nova kotlarnica u Opštoj bolnici čija je izgradnja u toku.

U preduzeću se pripremaju kao da hoće i spremni su da greju nove površine u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Prošle sezone grejano je oko 170 hiljada kvadrata stambenog i nepunih 70.000 poslovnog prostora, utrošeno je 2,8 miliona kubnih metara prirodnog gasa i potrošačima isporučeno oko 21.500 megavata toplotne energije.

Preduzeće meri isporučenu toplotnu energiju i od grejne sezone 2014/15. račune za grejanje korisnici plaćaju u skladu sa izmerenom potrošnjom samo za mesece dok su im radijatori ’’uključeni’’, a ugradnjom regulacionih ventila sami mogu da kontrolišu toplotu u prostorijama.

foto: Kurir/T.Ilić

Samo četiri odsto površina još se obračunava po kvadratnom metru pošto nema tehničkih mogućnosti za ugradnju merača. Fiksni deo korisnici plaćaju tokom cele godine za stambeni prostor 33,48 dinara po metru kvadratnom, a poslovni 50,23 dinara, dok je varijabilni, koji se plaća u grejnoj sezoni, za stambeni prostor 6,31, a poslovni 9,47 dinara po kilovat-času. Ove cene su sa PDV-om. Preduzeće će kao i prethodnih sezona isporučivati dovoljno toplotne energije za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora građana iako ima probleme sa nedostatkom radne snage na šta utiču odlasci u penziju i nemogućnost zapošljavanja novih radnika. Na kraju prošle godine imali su 48 zaposlenih, od čega sedam na neodređeno vreme, a za pet godina penzionisano je trinaest radnika, pri čemu samo tri nisu bila iz proizvodnje.

Inače, poslednje tri godine uzastopno loznička ’’Toplana’’ počinje sezonu pre 15. oktobra i produžava je posle 15. aprila. Podsetimo, radijatori su prethodne sezone već šestog oktobra osvanuli topli, pa ne bi bilo neobično, ako bude potrebe da se ponovo ranije stratuju sa grejanjem. Poslednjih osam sezona cena grejanja u Loznici je nepromenjena.

Kurir.rs/T.Ilić Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track