Tužba protiv Mekdonaldsa zbog diskriminacije Roma

Novi Sad

Tužba protiv Mekdonaldsa zbog diskriminacije Roma

Srbija -
Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, objasnila je da je tužba podneta jer je ocenjeno da je reč o "strateški važnom slučaju"

NOVI SAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je tužbu protiv restorana Mekdonalds (McDonalds) u Novom Sadu zbog toga što je obezbeđenje tog restorana, po tvrdnjama svedoka, zabranilo romskoj deci da uđu.

U dopisu u koji je imala uvid, navodi se da je kancelarija poverenice, koristeći ovlašćenja iz Zakona o zabrani diskriminacije, tužbu podnela Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Tužba je podneta protiv privrednog društva "Najsfuds restorani" (Nicefoods Restorani) iz Beograda, vlasnika restorana Mekdonads u Srbiji.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, objasnila je da je tužba podneta jer je ocenjeno da je reč o "strateški važnom slučaju".

"Podnosimo tužbe onda kada procenimo da je to strateški važan slučaj. Ni na koji način ne sme biti diskriminacije u pružanju usluga", ukazala je Petrušićeva.

Jedna Novosađanka je protestovala zbog toga što obezbeđenje "Mekdonaldsa" u Novom Sadu 10. jula nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje romske dece.

Maja Rogić (32) je rekla da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini "Mekdonaldsa" i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do "Meka" gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao "Vi možete da uđete, oni ne" ", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu. "Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu "Meka" gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić koja je novinaru pokazala fiskalni račun od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Mekdonalds saopštila je ranije da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu i najavila da će najstrože kazniti obezbeđenje.

"Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track