KORONA BILANS DANAS U SRBIJI: Evo kako stvari stoje po gradovima, u Vršcu samo sinoć 100 pregleda
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

stanje U poslednja 24 sata

KORONA BILANS DANAS U SRBIJI: Evo kako stvari stoje po gradovima, u Vršcu samo sinoć 100 pregleda

Srbija -

SRBIJA - U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 16.938 građana, a 5.774 su bila pozitivna.

Nažalost, preminulo je 28 obolelih. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 209 pacijenata što je najviše od sada.

foto: Covid19.rs

Ovo su najzaraženiji gradovi

Najviše novozaraženih je opet u Beogradu (2.059), zatim slede Novi Sad (333), Kragujevac (271), Niš (200), Pančevo (172), Smederevo (97), Kraljevo (97), Požarevac (82), Leskovac (79) i Kruševac (73). Ostali gradovi i opštine imaju manje od 70 novozaraženih.

Vlada Srbije propisala je inače danas nove mere koje će biti na snazi od utorka ujutru pa narednih deset dana.

Na lečenju 50 kovid pacijenata u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je na lečenju 50 pacijenata na dva kovid odeljenjenja, i sedam pacijenata u novopazarskoj banji. Zamenik direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Alan Kurpejović izjavio je da su se znanja taložila, pa su mnoge procedure i lekovi odbačeni kao neefikasni i uvedeni su novi načini lečenja.

"Sada imamo protokol u lečenju koji se svakih par nedelja nadomesti novim, on je dostupan svima, svi se toga držimo za pacijente koji mogu da se izvuku nakon teške kliničke slike", rekao je Kurpejović za RTS.

Prema njegovim rečima, situacija u Novom Pazaru je povoljnija nego u ostatku države. "Mogu da kažem da je u Novom Pazaru situacija stabilna ali i zabrinjavajuća jer virus cirkuliše u gradu, susedna opština ima veći broj obolelih, tako da se sve prati sa povećanom pažnjom", dodao je Kurpejović.

KiM: U srpskim sredinama 129 novih slučajeva koronavirusa

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od pristigla 294 rezultata, korona virus je potvrđen kod 129 osoba, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica. Kako je navedeno, od prethodnog preseka, izlečena su 43 pacijenta.

Novozaraženi su iz Severne Mitrovice (46), Zvečana (18), Gračanice (13), Leposavića (12), Prilužja (12), Gnjilana (10), Zubinog Potoka (9), Štrpca (5), Lipljana (3) i Kosovske Kamenice (1). U Kliničkom centru u severnoj Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano je 70 osoba, dok se na lečenju u KBC u Nišu nalaze dva pacijenta, prenosi Kosovo onlajn. U srpskim sredinama na Kosovu i Metoji trenutno je 707 aktivnih slučajeva korona virusa.

Šabac: 66 novoobolelih, u bolnici 103 pacijenta

U Šapcu je, prema poslednjim podacima, još 66 građana zaraženo korona virusom, a aktivno je 568 slučajeva infekcije. Svakog dana se u kovid ambulantu na pregled javi oko 200 pacijenata, koji uglavnom imaju kašalj, temperaturu, malaksalost, gubitak čula ukusa i mirisa, prenosi RTS. U bolnici su trenutno 103 pacijenta, od kojih je osmoro na respiratoru, a četvoro intubirano.

U Jablaničkom okrugu 98 novozaraženih

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovano je 98 novih slučajeva zaraze virusom korona. U Zavodu za javno zdravlje Leskovac navode da je 98 rezultata sa pozitivnim nalazom, od čega su 63 osobe sa teritorije Leskovca, 22 iz opštine Vlasotince, tri iz opštine Medveđa, devet iz opštine Lebane i jedna iz opštine Bojnik.

Trenutno se iz laboratorija čeka 78 rezultata sa Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

U Vršcu 20 novozaraženih koronom: Samo sinoć 100 pregleda

U poslednja 24 sata u Vršcu je registrovano 20 novozaraženih koron virusom, a aktivno je 255 slučajeva zaraze. Gužve su ispred ambulanti gde se obavi oko 100 pregleda. Doktorka Brankica Milićević izjavila je da je u Vršcu velika gužva već danima i da je svakog dana sve veći broj pacijenata. "Sinoć smo imali 100 pregleda, od čega je bilo 20 pozitivnih", kaže Milićevićeva za RTS. "Ima pacijenata koji imaju upalu pluća, ima tu šarolike patologije, ali svaki pacijent koji ima povišenu temperaturu dolazi u ambulantu", rekla je ona.

U užičkoj bolnici 13 na intenzivnoj

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 25 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na kovid-19, 13 je na intenzivnoj nezi, od kojih je osmoro na respiratoru, saopštio je danas Zdravstveni centar Užice. U toku jučerašnjeg dana u užičkoj bolnici bilo je hospitalizovano šestoro manje pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na koronu. Kako se dodaje u saopštenju, u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu je 143 pacijenata, koliko ih je bilo i juče.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track