Novosađanke u američkom fudbalu
Foto: Novine Novosadske

Žestoke devojke

Novosađanke u američkom fudbalu

Srbija -
U šali volim da kažem da su najčešće povrede kod nas lomljenje noktiju i upale mišića, ali odgovorno tvrdim da je ženski američki fudbal jednako opasan kao, recimo, trčanje na keju, konstatuje predsednica "Vojvotkinja" Mia Bajin

NOVI SAD - Kada ih vidite dok se skupljaju, pomislite da su kakvo kulturno-umetničko društvo, ili, recimo, ekskurzija studentkinja medicine. Kada krenu da trče, razmišljate o odbojkaškom ili rukometnom timu. Kad krenu da se razgibavaju - aerobik. Ali kad dograbe loptu i razlete se po širokom zelenom terenu, više vam ništa nije jasno. Baš zato su jedinstvene u onome što rade i dobro ih je upoznati. One su novosadske "Vojvotkinje", a njihov sport je - američki fudbal.

Pomisao na sport koji potiče sa američkog kontinenta uglavnom asocira na krupne momke u uskim pantalonicama i kabastoj opremi, koji kroz proreze kaciga ljutito merkaju protivnike i daju sve od sebe da se dobro izmlate na utakmici u cilju pobede. Zato se ove devojke, a u klubu ih ima oko 40, susreću sa raznim predrasudama.

Kad nekom momku kažeš šta treniraš, obavezno uslede pitanja tipa: "To postoji?", "Zašto?", ili konstatacije poput: "Ti si neka opasna, a?", ili "Kol'ko dišeš iz benča?", priča za Novine novosadske Milena Magazin, studentkinja koja se posle bavljenja raznim drugim sportovima pronašla baš u američkom fudbalu.

"Pitaju me kako igram kad sam ovako mršava. Odgovor je jednostavan - brzo bežim! Igram nekoliko pozicija u timu, vrlo je zanimljivo, ali pre svega naporno, što sam i želela, tako da mi ovaj sport pruža odlične treninge", samouverena je Milena.

Njena koleginica i prijateljica Bojana Apić od osnivanja je "vojvotkinja".

"Prvo sam trenirala sa "Djuksima" (novosadski muški tim američkog fudbala), a onda smo se odvojile. Na početku je bilo teško, jer je trebalo naučiti sva pravila i tehnike, tako da mislim da je devojkama koje nam se sada priključuju daleko lakše, jer je ekipa dobro uigrana i mnogo brže se ulazi u štos", ističe Bojana i priča nam da nije iznenađenje što trenira američki fudbal jer je, kaže, uvek trenirala neke "muškaste sportove".

Prvi ženski klub američkog fudbala na Balkanu postoji već dve godine, a glavni "krivac" za njegovo osnivanje je Mia Bajin, Novosađanka koja je u ovom sportu već duže vreme kao potpredsednica kluba "NS Dukes".

Ona američki fudbal ne vidi kao biznis, nego kao izazov.

"Prvi smo ženski klub u Srbiji, a posle nas su se organizovali klubovi i u Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Kikindi i Beogradu, tako da od septembra konačno možemo da počnemo da igramo i turnire", ponosna je Mia, koja pojašnjava malo suštinu ovog specifičnog sporta.

"Postoji više varijanti američkog fudbala, naše devojke igraju takozvani "flag football", u kojem nema obaranja kao u klasičnom američkom fudbalu, nego se akcija uglavnom završava skidanjem male zastavice, odnosno trake koju igračice nose oko struka. Zato u šali volim da kažem da su najčešće povrede kod nas lomljenje noktiju i upale mišića, ali odgovorno tvrdim da je ženski američki fudbal jednako opasan kao trčanje na keju, recimo", ozbiljno konstatuje predsednica "Vojvotkinja".

Himna "Vojvotkinja"

Šta danas radim - stojim čvrsto na polju

Koga ću da čuvam - sestru svoju

Kada su jake - ja biću jača

Kada me tuku - duplo vraćam

Koga volim - Vojvotkinje svoje

Za šta igramo - za pobedu plavo žute boje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track